L'Escala restaura els bancs modernistes de la Closa del Pastor de Víctor Català

La propietat que va acollir durant anys un museu-arxiu sobre l'escriptora s'està adequant i es museïtzarà

Un dels bancs modernistes que s'estan restaurant.

Un dels bancs modernistes que s'estan restaurant. / Ajuntament de l'Escala

Carme Vilà / DDG

L'Ajuntament de l'Escala ha començat aquesta setmana els treballs de consolidació i restauració dels bancs modernistes del jardí del Clos del Pastor, la propietat que va pertànyer a Víctor Català i que va ser durant anys un arxiu-museu obert pel seu nebot, Lluís Albert. S'hi treballa per a la museïtzació i convertir-se en un dels tres espais sobre l'escriptora.

Aquests treballs tenen un cost d'uns 90.000 euros, la meitat dels quals són finançats a través del Pla de Monuments de la Diputació de Girona.

Els bancs estaven molt malmesos per l'acció de les arrels dels característics llorers de l'espai.

En els darrers anys s'han anat fent diverses actuacions (consolidació i adequació de l'edifici i del jardí, instal·lació de serveis...), que han d'acabar amb la museització de l'antic arxiu-museu de Víctor Català.

L'Ajuntament remarca que serà un vertex més dels denominats Espais Víctor Català que s'han anat engegant amb l'objectiu de difondre l'obra de l'artista escalenca.

Aquesta nova fase ha de permetre consolidar un dels elements principals del jardí: els bancs modernistes.

L'actuació que ara cal fer és desmuntar els bancs, crear un mur de protecció que eviti la pressió de les arrels i tornar-los a muntar uns centímetres més endavant per tal d'evitar el problema de nou en el futur.

L'Ajuntament de l'Escala va adquirir el Clos del Pastor l'any 2017, dins d'un acord que va incloure la cessió del fons personal de l'escriptora que conservava el seu hereu, Lluís Albert, del qual formaven part entre moltes altres peces, l'original de l'obra Solitud.

Bona part dels documents s'han restaurat i són a l'Arxiu Municipal, situat a l'Alfolí de la Sal. A l'edifici hi ha el primer espai Víctor Català, seu de la càtedra Víctor Català d'estudis sobre el modernisme de la Universitat de Girona. En aquest espai s'hi pot veure una rèplica de l'original de Solitud, entre d'altra documentació, obres i estris de l'escriptora.

Capella de Santa Reparada

El segon espai Víctor Català, també estrenat l'any 2019, va ser a la capella de Santa Reparada, antiga propietat de l’escriptora adquirida per l’Ajuntament de L’Escala. S'hi exposen fotografies de l’autora i la seva vinculació amb al món rural i concretament amb Cinclaus, on ella tenia propietats i va excavar la capella. L'accés és a través de visites guiades del Museu de l'Escala.

Compra del Clos del Pastor

El tercer espai Víctor Català és el Clos del Pastor. Un cop fets els treballs de consolidació i millora que ha executat l'Ajuntament de l'Escala, l'any vinent està previst que s'executi la darrera fase de tot el procés, que és la museització de l'espai.