La depuradora de Castelló torna a marcar pautes ambientals amb l’aprofitament solar

La producció d’energia anual estimada és d’uns 156 MWh, això suposarà el 21,5 % del consum mitjà anual de l’equipament

El president de la Diputació i l’alcalde de Castelló amb els directius del Consorci | SANTI COLL

El president de la Diputació i l’alcalde de Castelló amb els directius del Consorci | SANTI COLL / SANTI COLL. CASTELLÓ D’EMPÚRIES

Santi Coll

Santi Coll

L’estació depuradora d’aigües residuals de Castelló d’Empúries, ubicada al marge dret de la Muga i gestionada pel Consorci de la Costa Brava, ha fet un altre pas ambiental important amb l’estrena d’un parc de captació d’energia solar que la situa entre les estacions capdavanteres del país. Les obres, que han tingut una durada de dos mesos, han comportat una inversió de 108.869,20 euros, sense IVA.

El finançament ha anat a càrrec de la unió temporal d’empreses (UTE) Servei de Sistemes de Sanejament en Alta CCB-ELA, formada per FACSA i Constructora de Calaf.  

 En total, s’han col·locat 234 plaques solars en una superfície de 1.200 m2, amb una potència total instal·lada de 105,3 kW. Les plaques estan instal·lades sobre estructures de formigó que permeten una inclinació dels mòduls, amb la qual cosa es redueixen les accions del vent, molt freqüents i importants a l’Alt Empordà.

La producció d’energia anual estimada és d’uns 156 MWh en autoconsum a la mateixa depuradora. Es calcula que això suposarà el 21,5 % del consum mitjà anual de l’equipament i contribuirà a una reducció important de la factura elèctrica. Durant l’estiu, es pot arribar fins a un màxim de 550 kWh/dia i a l’hivern a uns 300 kWh/dia.  

 El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, destaca que «al Consorci d’Aigües sempre hem apostat per la sostenibilitat i ara, en una situació de canvi climàtic, encara hem reforçat més la nostra vocació mediambiental i estratègica en el territori. Aquesta actuació contribuirà a reduir el consum elèctric i, alhora, a reduir les emissions de CO2».

Salvi Güell:una actuació més per a la sostenibilitat

L’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, va recordar durant la presentació del nou parc de captació d’energia solar de la depuradora d’Empuriabrava que «des de l’Ajuntament estem iniciant el desplegament del Pla estratègic de transició energètica del nostre municipi. Aquest Pla ens interpel·la, tant a les administracions com a les empreses i a particulars. Per tant, valorem molt positivament aquesta actuació, que se suma a les que ja anem desenvolupant des del mateix Ajuntament i a les que també ha iniciat la nostra ciutadania».