Ha mort el cuiner Xavier Sagristà

El carismàtic xef, que ostentava una estrella Michelin per l’establiment de l’Alt Empordà, ha mort als 61 anys

Xavier Sagristà, el febrer del 2020, en rebre un Sol de la Guía Repsol pel Castell de Peralada Restaurant

Xavier Sagristà, el febrer del 2020, en rebre un Sol de la Guía Repsol pel Castell de Peralada Restaurant / EMPORDÀ

DDG

El món de l’alta cuina està de dol: ha mort Xavier Sagristà, xef del Castell Peralada Restaurant, un dels cuiners menys mediàtics i més talentosos del panorama català. Als 61 anys, no ha pogut superar la malaltia contra la qual lluitava des de feia uns mesos.

Sagristà havia sigut cap de cuina d’El Bulli (va estar-hi de 1985 a 1994) i després va formar una exitosa i indivisible parella professional amb Toni Gerez, cap de sala i sommelier que va ser mà dreta del recordat Juli Soler al mític restaurant de Cala Montjoi.

El 1994, tots dos se’n van anar a Mas Pau, a Avinyonet de Puigventós , i van triomfar immediatament perquè van aconseguir una estrella Michelin. La van estar defensant durant 21 anys.

Van acabar la seva etapa a Mas Pau el 2015 i mesos després van fitxar per Hotel Peralada. Van començar al restaurant Aires i el 2016, Sagristà va traslladar la seva pulcra i moderna cuina (amb la tècnica justa i necessària, herència bulliniana) al Castell Peralada Restaurant, traient partit del territori amb molt bon producte de temporada i jugant amb la memòria dels comensals. No van tardar gaire a aconseguir de nou l’entorxat de la bíblia gastronòmica: el 2017.

La cerimònia de comiat de Xavier Sagristà, que sempre tenia un somriure a punt, sempre sorneguer i pròxim però poc conegut a nivell popular malgrat la seva brillantor als fogons, tindrà lloc la tarda d’aquest divendres a Figueres.