La candidat a primera secretària del PSC a Girona Consol Cantenys ha oficialitzat aquest dijous la seva decisió de presentar-se a les primàries. Es disputarà el lideratge del partit amb Marc Lamuà, l'únic diputat socialista per Girona al Congrés dels Diputats. L'alcaldessa de Vilafant i diputada argumenta que ha decidit fer el pas perquè Lamuà té "molta feina" a Madrid i això pot suposar que deixi desateses les obligacions al capdavant del partit en un moment en què cal donar-li un nou impuls. Tanmateix, avança que si aconsegueix imposar-se a les primàries estendrà la mà a l'equip de Lamuà per tal que s'integrin a l'executiva. "Volem fer una executiva per a tothom, plural i que representi tot el partit", ha manifestat.

Consol Cantenys ha confirmat que opta a ser primera secretària del PSC gironí. Ho ha fet en una roda de premsa acompanyada per l'alcalde de Torroella de Fluvià, Pere Moradell, l'exsubdelegat del govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets, l'alcalde de Sales de Llierca, Miquel Palomeras, i el primer secretari de l'agrupació d'Olot-La Garrotxa, Albert Bramon.

No s'amaguen i reconeixen que han fet el pas en el moment que han sabut que el diputat al Congrés Marc Lamuà es presentava a les primàries. L'argument és clar: consideren que té prou feina com a Madrid com per fer bé la feina de primer secretari a Girona en un moment que cal rellançar el partit. "Es presenta una legislatura molt intensa i ens sembla que ell tindrà molta feina i hi haurà el perill que, per la seva dedicació al Congrés, deixi algunes feines importantíssimes aquí per reafirmar el projecte socialista", reflexiona l'exsubdelegat del govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets.

Per contra, Cantenys creu que pot aportar el seu "bagatge i coneixement del territori" com a aval per tirar endavant el partit i "repescar" aquells votants desencisats. "Volem convertir el PSC en una eina útil", assegura. Un altre dels objectius de l'alcaldessa de Vilafant i diputada a la Diputació de Girona és "obrir el projecte a tothom".

Proposta d'una executiva conjunta

En aquest sentit, ja avança que si és escollida primera secretària oferirà a l'equip de Lamuà entrar a l'executiva. "A la federació de Girona l'única opció que tenim és que tothom entri a treballar, no podem deixar ningú fora", ha subratllat. Aquesta és la fórmula per la que s'ha optat també a nivell nacional, on Iceta i Parlón han fusionat els seus equips per confeccionar l'executiva nacional. "Som prou pocs per no entendre'ns", sentencia Francisco-Busquets.

La candidata ha refusat parlar de qui l'acompanyaria en aquesta futura executiva i ha remarcat que només es presenta ella com a primera secretària. A partir d'aquí, si guanya es posarà a treballar per crear un "equip plural on totes les veus s'hi sentin representades".

Per oficialitzar la candidatura, Cantenys necessita recollir i presentar abans del 10 de desembre un 20% dels avals dels militants (en xifres absolutes, uns 160 avals). Llavors, s'obrirà un període de campanya entre els dos candidats i la votació està prevista per al 17 de desembre. El primer secretari quedarà oficialment proclamat al Congrés de Federació del 21 de gener.

Cantenys és actualment primera secretària de l'agrupació de pobles de l'Empordà. Militant des de fa més de 15 anys, també és alcaldessa de Vilafant (Alt Empordà) i diputada socialista a la Diputació de Girona.