La Fundació Salut Empordà, l'empresa privada Eulen i una unió temporal d'empreses opten a gestionar l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala (Alt Empordà). Són les tres propostes que han concorregut al nou concurs convocat pel Servei Català de la Salut després que l'abril de l'any passat l'òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat anul·lés un primer concurs que havia atorgat la gestió a l'empresa privada Eulen, amb poca experiència en el sector sanitari i centrada en la neteja i la seguretat. El nou concurs disposa d'unes noves bases que augmenten la valoració de la proposta tècnica i rebaixen la puntuació de la vessant econòmica. El pressupost de licitació és de 2,43 MEUR.

El Servei Català de la Salut va adjudicar definitivament la gestió de l'ABS a Eulen per 2,4 MEUR (milions d'euros) a finals de gener del 2013. La resolució de concurs va aixecar polèmica i va despertar recels al territori perquè, per primera vegada, una empresa privada amb ànim de lucre i amb poca experiència prèvia al sector s'encarregaria de gestionar centres d'atenció sanitària.

Llavors, la Fundació Salut Empordà -que també es va presentar al concurs i feia 12 anys que gestionava l'ABS- va presentar recurs demanant que se suspengués l'adjudicació. A l'abril de l'any, l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya va anul·lar el concurs en considerar que no complia els requeriments de la Unió Europea (UE) sobre desglossament de puntuació.

Ara, el serial en què s'ha convertit la gestió del Centre d'Atenció Primària (CAP) de l'Escala i de set consultoris de la zona és més a prop de tancar-se. Aquest dijous han fet l'obertura de pliques de les propostes que s'han presentat al nou concurs convocat a finals d'octubre. La Fundació Salut Empordà i Eulen tornen a optar a la gestió de l'ABS i s'hi suma una tercera proposta d'una Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per SAR residencial y asistencial, SAU i Alter Salus S. L.

Aquest nou concurs té modificacions en els criteris d'adjudicació perquè en les bases d'aquesta nova convocatòria s'ha posat èmfasi en la valoració de la proposta tècnica i, en canvi, han rebaixat la puntuació de la vessant estrictament econòmica. Segons consta a les dades de la convocatòria de contractació de la gestió del serveis sanitaris, el pressupost bàsic de licitació és de 2.437.006,72 euros.

Amb l'obertura de pliques, han comprovat que les tres propostes compleixin els requisits de la part tècnica. Després, analitzaran la part econòmica i s'acabarà adjudicant a una de les tres propostes després d'un període d'al·legacions per abordar els desacords. Encara no hi ha un termini fixat sobre quan es pot fer l'adjudicació.

Al llarg de tot aquest temps, el contracte amb la Fundació Salut Empordà, que feia dotze anys que estava al capdavant dels serveis primaris de l'àrea de l'Escala, s'ha anat prorrogant.