Canvis

Un canvi normatiu exigirà reformar tres de cada quatre ascensors a Catalunya

La inspecció ordinària vinent programada per a cada ascensor resoldrà si requereix obres d’actualització, a les quals es concedeix més o menys termini per realitzar-les segons quina sigui la modificació que s’hagi de portar a terme i l’antiguitat de l’aparell

Un ascensor, en una imatge d'arxiu.

Un ascensor, en una imatge d'arxiu. / Freepik

Jordi Ribalaygue

La norma del Govern que obligarà a millorar les prestacions en seguretat de la majoria d’ascensors està suscitant un intercanvi de consultes entre instal·ladorsadministradors i titulars. «Hi ha una inquietud general», percep la gerent del Gremi Empresarial d’Ascensors de Catalunya, Beatriu de la Fragua, que recomana «calma i tranquil·litat» davant una novetat que es concedeix un parèntesi llarg per desplegar-se. «Hem estat dos anys esperant. Ara hi haurà un marge ampli per fer les reformes», observa el president del gremi, Pere Piñero.

«El seu recorregut serà desenvolupar-se a poc a poc», aprova el president del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, Lorenzo Viñas. L’escola està rebent «innombrables consultes» dels seus integrants, recorda el seu màxim dirigent. El reial decret que aspira a l’«increment de la seguretat del parc d’ascensors existent» entrarà en vigor l’1 de juliol, però les reparacions no s’hauran d’efectuar de manera immediata.

Quines reformes s’han de fer abans?

El termini per adaptar-se a la norma començarà a córrer en cas que en la inspecció periòdica vinent que l’ascensor tingui programada es detecti que no té algun dels requisits exigits a partir d’ara. Les revisions són cada dos anys en edificis industrials o de pública concurrència; cada quatre anys en blocs amb més de 20 vivendes o més de quatre plantes, i cada sis anys en la resta. En cas d’apreciar-se alguna falta, el termini per esmenar-la varia segons quina sigui la modificació.

La línia de comunicació bidireccional perquè passatgers atrapats a la cabina puguin avisar i el control de sobrecàrrega s’ha d’implantar abans d’un any des que la inspecció ordinària ho ordeni. També es permet una demora de fins a un any per corregir un anivellament deficient i col·locar proteccions contra el tancament de portes. Si hi ha un accident, el marge en els dos supòsits es redueix a sis mesos.

Quines obres tenen més termini per efectuar-se?

S’atorga a la substitució de guies i les mesures per reforçar els contrapesos. A partir de la revisió que dictamini que es necessiten canvis, es permeten tres anys com a màxim per remodelar ascensors datats abans del 6 de setembre de 1952 i que tinguin guies de fusta o cilíndriques buides; en els altres casos, disposen de sis anys per adaptar-se. Per als datats entre el 6 de setembre de 1952 i l’1 d’abril de 1967, també es fixa un límit de tres anys per als models amb guies de fusta o cilíndriques i de vuit anys per a la resta. Els ascensors instal·lats després de l’1 d’abril de 1967 que hagin de reemplaçar les guies comptaran amb 10 anys de marge.

Què passa si no es remodelen els ascensors?

Les reparacions seran obligatòries per als ascensors que no compleixin al peu de la lletra els criteris de la directriu. «Parlem d’una reglamentació. Les empreses estan obligades a complir-la i els titulars, també», recalca De la Fragua. No executar els arranjaments als elevadors en els terminis delimitats es tipifica com un «defecte greu» que pot ser sancionat. «Els titulars han de pensar que hi ha la possibilitat que els tècnics hagin de bloquejar l’ascensor per deixar-lo parat per falta de compliment de la normativa», alerta Piñero.

En tot cas, el decret deixa una escletxa per quedar exonerat d’obres, «quan existeixin condicions tècniques objectives que impedeixin la implantació» de les solucions exigides, estableix. En aquest cas, s’hauran de proposar «mesures alternatives de seguretat equivalents».

L’ascensor només es pot reparar si hi estan d’acord tots els membres de la comunitat?

Viñas aclareix que, per aprovar els treballs, n’hi ha prou amb majoria simple «dels assistents que acudeixin a la reunió» de la junta general de propietaris. «Si en una comunitat de 20 propietaris n’hi assisteixen vuit, cinc sobre tres prendran la decisió», posa com a exemple. Això sí, puntualitza que s’ha d’ostentar doble majoria perquè la votació tingui validesa: a més de reunir el nombre més alt de vots, han de representar la majoria dels coeficients de copropietat. El procés -a què s’ha d’afegir l’elecció d’un pressupost- no sol ser àgil. «La decisió final tarda. Des que es dona la informació per tirar endavant una proposta, costa de vuit a 12 mesos», calibra Viñas.

Per què s’han de renovar ara els ascensors?

La instrucció tècnica acabada de publicar al·lega que l’anterior regulació ha quedat «desfasada». Destaca la incorporació d’«unitats amb nous avenços tecnològics», que amenacen d’engrandir les diferències entre aparells si no s’ordenen unes condicions mínimes comunes. En aquest sentit, adverteix que part del parc existent no es beneficiaria de l’«augment de la seguretat als ascensors de nova instal·lació» si no existís una regulació. «És necessària, hi ha instal·lacions que, tot i que passen les inspeccions, requereixen un control més estricte», opina Viñas. Piñero esgrimeix que el decret «aporta més responsabilitat al propietari, més exigència a l’instal·lador i més seguretat a l’ascensor».

Per materialitzar-lo, hi ha unes 150 empreses registrades a Catalunya. «Es necessitava temps per aplicar-lo perquè, si no, el sector no el podia absorbir», reconeix el president del gremi. Malgrat ser un nínxol laboral estable i encarar un horitzó amb augment de càrrega de treball, als ascensoristes els falten empleats. «Als joves els costa escollir aquest ofici. Anualment, necessitaríem entre 100 i 300 treballadors nous, que serien fàcilment absorbits per les empreses», assenyala De la Fragua. 

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA  Ariadna Sala Ariadna Sala  Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.   Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.   PUBLICIDAD   El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.    Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho.  Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.   Et pot interessar       El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió