Medi ambient

Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental

El segon curs de la iniciativa impulsada pe l’Institut Cendrassos ja suma vuit escoles implicades i ha generat l’elaboració de cinc bancs reciclats

Alumnes representants de l’institut i les escoles participants.

Alumnes representants de l’institut i les escoles participants. / INS. CENDRASSOS

Santi Coll

Santi Coll

Quan hi ha voluntat, es pot fer tot. Una veritat que es fa realitat si la suma d’esforços té un objectiu comú. Això és exactament el que ha passat amb el projecte Taps. Destapant problemes, compartint solucions, una campanya ambiental que va néixer el curs passat a l’institut Cendrassos de Figueres i que, enguany, ha tancat la segona edició amb un balanç més que considerable: la recollida de taps de plàstic utilitzats ha permès obtenir cinc bancs d’ús públic que l’Ajuntament instal·larà a les proximitats dels centres docents implicats.

La campanya va arrencar el març de 2022, quan l’institut Cendrassos va promoure una recollida selectiva de taps amb el guiatge de la professora Montserrat Pagès, coordinadora del Servei Comunitari del centre, juntament amb alumnat de 3r d’ESO. El projecte Taps. Destapant problemes, compartint solucions va comptar amb la complicitat inicial de l’empresa EquisostBCN, especialitzada en reciclatge ambiental, la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres i del Centre de Recursos pedagògics de l’Alt Empordà i les escoles de primària; Salvador Dalí, Josep Pallach i Parc de les Aigües.

Els taps recollits i un dels bancs d e mostra. | INS. CENDRASSOS

Els taps recollits i un dels bancs de mostra. / INS. CENDRASSOS

El resultat del primer curs va ser l’elaboració d’un banc de material reciclat que es va instal·lar a la plaça Ramon Canet del barri dels Cendrassos, a tocar l’institut. El projecte està lligat a un conveni de col·laboració de quatre anys amb la finalitat, a més de treballar les competències pedagògiques pròpies de l’àmbit curricular de 3r d’ESO, de fomentar la conscienciació del reciclatge entre l’alumnat.

En el moment de presentar el primer balanç, Helena Cortada, directora de l’institut, i Montserrat Pagès, ja van expressar la seva voluntat d’obrir el projecte a totes les escoles de la ciutat. «Era una idea ambiciosa, però aquest any ja hem aconseguit afegir cinc centres més i ja són vuit les escoles que participen, la qual cosa ens ha permès recollir més de 800 quilos de taps per reciclar», explica Montserrat Pagès.

A la presència de les escoles abans esmentades, enguany també hi han participat els centres Joaquim Cusí, Carme Guasch, Sant Pau, Amistat i Cor de Maria. L’Ajuntament col·labora facilitant els sacs que permeten fer la recollida a cada escola.

La presentació dels resultats d’aquest curs 2023-2024 ha estat espectacular: amb cinc bancs elaborats amb plàstic reciclat que s’instal·laran a tocar algunes de les escoles. A més del professorat implicat, a l’acte hi va assistir la primera tinent d’alcalde i regidora de Serveis Urbans, Carme Martínez, i Enric Garcia i Xavier Vilaplanas de l’empresa Equisost BCN.