El temps

L'hivern torna per Sant Jordi: els meteoròlegs alerten del fenomen que ens espera la setmana vinent a Catalunya

Moltes persones havien donat per fet que podrien guardar la roba d'abrigar i esperar la progressiva arribada de l'estiu, però els meteoròlegs alerten que no

L'any 2010, a Figueres va ploure per la Diada de Sant Jordi.

L'any 2010, a Figueres va ploure per la Diada de Sant Jordi. / Conxi Molons

Ángel Guerrero

Després d'haver passat un cap de setmana que va batre rècords de calor en un mes d'abril, moltes persones havien donat per fet que podrien guardar la roba d'abrigar i esperar la progressiva arribada de l'estiu. Però els meteoròlegs estan rebent els primers avanços dels models predictius a mitjà termini, i sembla que hi ha coincidència, almenys de moment. S'apropa una bona per a dilluns que ve i el dimarts, 23 d'abril, Sant Jordi.

Els primers pronòstics apunten que, només set dies després d'haver registrat temperatures pròpies de juliol, tornarem a valors hivernals més habituals al febrer o març. Els termòmetres es desplomaran molt per sota del que és estadísticament normal en aquesta època de l'any.

Abric i... paraigua?

El descens de temperatures ja ha començat a notar-se aquesta setmana, però, després d'una petita treva a l'inici del cap de setmana, la cosa anirà a més. Toca tornar a abrigar-se... i, amb una mica de sort, tornar a obrir el paraigua o posar-se l'impermeable.

Els models meteorològics (entre ells els més importants, l'europeu i l'americà) coincideixen a assenyalar que en l'arrencada de la setmana vinent arribarà una pertorbació "retrògrada" (que es mou en sentit contrari a l'habitual: d'est a oest) i que arrossegarà una massa d'aire polar. Això vol dir una cosa: més fred.

Si s'acaba de confirmar, la temperatura en altura (5.500 metres) seria inferior als 20 graus sota zero. En superfície, els experts calculen que aquest fenomen farà baixar les temperatures mínimes a valors pròxims als 10 graus. Les màximes només arribaran als 15.

Llarga i humida

Els meteoròlegs apunten dos factors importants en aquest fenomen. El fred podria quedar-se en la segona meitat d'abril i, probablement, principis de maig. També caldrà veure quantes pluges i de quina intensitat provocarà aquesta pertorbació. Tot apunta que tornarem a veure pluja a Catalunya, si bé encara està per veure amb quanta força i extensió. La neu reapareixerà també al Pirineu.

Tocarà seguir pendent de les actualitzacions de les previsions per a precisar l'abast d'aquest important canvi de temps.