'Birra', elegit neologisme del 2022 per l'IEC i la UPF

Edifici de l'IEC

Edifici de l'IEC / EP

EP

La paraula 'birra' ha estat elegida neologisme de l'any 2022 després de la votació popular impulsada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Observatori de Neologia del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i en segon lloc ha quedat 'salut mental'.

En un procés participatiu en el qual han participat 14.000 persones, 'birra' ha rebut el 32,6% dels vots, seguida de 'salut mental', amb el 19,6%; 'tuti', amb l'11,9%; 'violència vicària', amb un 8,4%, i 'poliamor', amb un 8,4%, han informat l'IEC i la UPF en un comunicat.

Els vots s'han distribuït de manera equilibrada entre les quatre franges d'edat, i en totes ha guanyat 'birra' --com a sinònim de cervesa-- excepte en la dels més grans, en què ha guanyat 'tuti'.

En aquesta edició s'havia introduït entre els candidats a neologisme una paraula prou antiga i utilitzada com és el cas de 'birra', però que no està present en el diccionari de l'IEC.

D'aquesta manera, si la Secció Filològica de l'IEC ho considera oportú, la paraula 'birra' apareixerà en el 'Diccionari de la llengua catalana'.