Alcaldes i regidors del PSC han denunciat aquest dijous a Brussel·les les "dificultats" que pateixen per aplicar diversos programes europeus com el de la Garantia Juvenil, que pretén fomentar que els joves trobin feina. Una vintena de representants del món local socialista s´han reunit amb el responsable per a Espanya del Fons Social Europeu per expressar-li les seves "inquietuds". "Les bases dels ajuts a vegades barren el pas a joves, exclouen els que han treballat ni que sigui dues hores a la setmana en una feina temporal a l´estiu", ha indicat Francesc Josep Belver, primer tinent d´alcalde de l´Hospitalet i president del Consell Comarcal de Barcelonès.

Els alcaldes i regidors socialistes, acompanyats de l´eurodiputat del PSC, Javi López, han mantingut reunions sobre atur i ocupació juvenil amb el responsable per a Espanya del Fons Social Europeu, i diverses trobades, també, per buscar vies de finançament per a projectes europeus d´aplicació local. En aquest sentit, s´han reunit amb la Direcció General de Regions i Política Urbana, centrada en els Fons Feder i els fons de cohesió, amb la Direcció General de Medi Ambient, per parlar del programa LIFE, i amb la Direcció General de l´Energia, sobre els projectes d´Horitzó 2020.

Càrrecs del PSC expressen a Brussel·les les "dificultats" per aplicar la Garantia Juvenil

Càrrecs del PSC expressen a Brussel·les les "dificultats" per aplicar la Garantia Juvenil

Preocupació per la feina dels joves

"Hem pogut expressar les nostres inquietuds amb el programa de la Garantia Juvenil. La implementació té dificultats", ha explicat l´alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigaïl Garrido. L´alcaldessa ha lamentat que, entre els criteris "d´obligat compliment" s´inclogui que els joves no hagin treballat "en els últims 30 dies". Segons Garrido, a Catalunya, on la convocatòria va arribar "justament després de l´estiu", molts joves treballen el juliol i l´agost en feines de temporada un cop acabada la seva carrera universitària i, enguany, van quedar exclosos dels ajuts de la Garantia Juvenil precisament per haver treballat alguns dies.

"Ens hem sentit escoltats, això ja és un gran pas", ha destacat Garrido, que considera que marxen "satisfets" perquè a la Unió Europea els han volgut donar "solucions concretes als problemes". "Ens han dit que són coneixedors d´algunes de les preocupacions que nosaltres hem mostrat i que, a més a més, aplicaran solucions de cara a la propera convocatòria", ha dit Garrido.

"Moltes dificultats"

Des de l´Hospitalet, el primer tinent d´alcalde, Francesc Josep Belver ha destacat la importància de "conèixer de primera mà i poder traslladar les dificultats" de l´aplicació dels programes europeus a nivell local. "Es posen recursos, però després tenim moltes dificultats per implementar les mesures en el territori", ha indicat, assenyalant que "l´intercanvi d´idees" amb els responsables dels programes europeus pot "enriquir" tothom.

"No té cap sentit que les bases estiguin fetes d´aquesta manera", ha explicat Belver sobre la Garantia Juvenil. Segons ell, els criteris exigits "barren el pas a joves" que volen accedir a una primera oportunitat laboral, "sobretot a aquells joves amb formació". "Exclouen gent que ha treballat ni que sigui dues hores a la setmana en una feina temporal d´estiu", ha lamentat el primer tinent d´alcalde de l´Hospitalet. Belver ha remarcat que el món municipal té "molt interès" en aplicar els programes europeus però cal que Brussel·les tingui "en compte les especificitats" del territori.

El món local, "la darrera trinxera"

En aquest sentit, el primer tinent d´alcalde de Figueres, Pere Casellas, ha remarcat que "el problema" és la "superposició d´administracions" que a vegades "provoca que diners i idees n´hi hagi moltes, però no acabin d´arribar al territori com haurien d´arribar". "Penso que si les ciutats podem participar-hi directament tot funcionarà millor", ha dit Casellas. Segons el primer tinent d´alcalde de Figueres, els criteris per accedir a determinats ajuts a vegades no tenen en compte les particularitats dels municipis, que poden ser diferents a les del conjunt del territori.

"Tenim ciutats amb un índex de pobresa, en determinats barris, molt alt", ha recordat Casellas, que ha citat per exemple el cas de la Marca de l´Ham de Figueres. "Un 50% d´immigració, un nivell d´atur entre els joves també del 50%", però l´Ajuntament no pot rebre segons quines ajudes europees perquè la UE aplica "l´estàndard" de benestar del conjunt de Catalunya, que és molt més elevat, ha lamentat. "Des de la ciutat podem explicar i fer-los veure que hem de trobar altres camins perquè les coses funcionin molt millor", ha destacat.

L´eurodiputat del PSC, Javi López, ha destacat que els alcaldes i regidors que han participat a les reunions a Brussel·les representen "la darrera trinxera de les institucions" a l´hora de fer front als problemes dels ciutadans. "Estan contents i satisfets de poder parlar directament amb les diferents direccions generals de la Comissió Europea", ha afirmat López, remarcant que el futur d´Europa "també s´haurà de construir amb agents locals, amb la implicació del món municipal".

La delegació socialista

Entre els municipis que han participat a les reunions a Brussel·les hi ha hagut, a més de Sant Pere de Ribes, l´Hospitalet i Figueres, representants socialistes de Granollers, Malgrat de Mar, Gelida, Rubí, Salou, Sant Boi del Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Perpètua de Mogoda, Vilafranca del Penedès, Molins de Rei, Sant Adrià del Besòs, el Prat del Llobregat, la Canonja, Vic, Barcelona i Polinyà.