Vocació de servei, esperit de sacrifici i capacitat per treballar en equip són valors que comparteix l'alumnat que es forma per atendre persones malaltes. Són, alhora, les característiques comunes dels nois i les noies que al llarg d'aquesta última dècada han triat estudiar, a l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres, el Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) de Cures Auxiliars d'Infermeria, uns estudis de la branca sanitària que van ser possibles gràcies a la firma d'un conveni entre el Centre de Salut Empordà-Hospital de Figueres i el Departament d'Ensenyament.

Aquest dimarts, 14 de juny, l'Institut Alexandre Deulofeu celebra, amb un acte a La Cate, que fa deu anys va poder incorporar en la seva oferta d'estudis postobligatoris aquest Cicle Formatiu de Grau Mitjà, que dóna la possibilitat als alumnes de poder aprendre al costat de professionals de l'Hospital de Figueres.

En l'acte, que s'ha programat per a les 19.00 hores, participen representants tant del professorat i de l'alumnat, com del Departament i d'ajuntaments, a més de representants de les empreses vinculades als cicles formatius sanitaris. L'ambient festiu l'aporten la Coral de l'Institut Alexandre Deulofeu i un pica-pica.

En dependències hospitalàries

En virtut del conveni entre Salut Empordà i Ensenyament, les matèries teòriques i pràctiques del cicle de Cures Auxiliars d'Infermeria es cursen en dependències de l'Hospital de Figueres. És un cicle formatiu que s'estudia en un any. Quant a les matèries del cicle, n'hi ha unes lligades directament amb la biologia humana, unes altres relacionades amb l'àmbit sanitari i la pràctica de cures bàsiques en infermeria. Com que les pràctiques tenen lloc a partir del mes de desembre, entre la càrrega lectiva i les quatre hores de pràctiques en empreses, comporta que el segon i el tercer trimestre siguin de treball intensiu.

"Cursar un cicle formatiu pot ser una manera d'entrar al mercat laboral, o l'inici d'una formació més especialitzada. Els deu anys d'impartir el cicle de Cures ens donen un bagatge suficient per saber que l'accés al mercat laboral no és fàcil. Hi ha un nombre significatiu d'alumnes que en acabar-lo segueixen el curs d'accés a cicles superiors o en cursen un altre", explica el director de l'Institut Alexandre Deulofeu, Pere Gifre, el qual aporta unes dades corresponents al curs 2014-2015 que exemplifiquen quin és el camí que agafen els estudiants un cop acabat el CFGM.

"El 55% dels graduats -detalla- va optar per continuar estudiant. Un 34% treballen, o estudien i treballen, en feines relacionades amb els estudis realitzats. Una mica més del 10% estan en la fase de buscar feina."

I, en aquest sentit, el director de l'institut conclou: "La realitat del mercat laboral en el sector és complexa, i és bo que se sàpiga en iniciar els estudis, però no ha de ser impediment perquè qualsevol que tingui la vocació de servei als altres, i la capacitat de treball i estudi, pugui obtenir la graduació."

Farmàcia i parafarmàcia

Cures Auxiliars d'Infermeria és un dels dos cicles de la família de la Sanitat que s'imparteixen en aquest centre educatiu. L'altre és el CFGM de Farmàcia i Parafarmàcia, que es va implantar ara fa dos cursos i, tenint en compte que té una durada de dos anys, aquest juny ja es gradua la primera promoció. Pere Gifre afirma que allò que tenen en comú els dos cicles és que es preparen tècnics que han de servir als altres.