11 i 12 de maig

El repte 100 del Dr. Soler transcorrerà per les entranyes de Figueres

Les curses impulsades pel figuerenc Carlos Soler des de fa una dècada celebren el centenari amb una ruta per la ciutat que passarà pel subsol de la riera Galligans

La zona de la riera Galligans, al subsol de la Rambla de Figueres

La zona de la riera Galligans, al subsol de la Rambla de Figueres / CEDIDA

Lluís Ribera

Lluís Ribera

Els reptes del Doctor Soler s'han convertit en tot un fenomen a l'Alt Empordà, amb circuits marcats principalment per muntanya per fer-los durant un període en concret, corrent, caminant o en bicicleta. Són impulsats, des del 2015, pel figuerenc Carlos Soler i aquest maig celebra el repte número 100. Per commemorar aquesta efemèride s'ha preparat una activitat especial que tindrà lloc aquest cap de setmana 11 i 12 de maig a Figueres (entre les 8 del matí i les 8 del vespre).

Es tracta d'una volta circular de 7 km amb sortida i arribada a l'avinguda Perpinyà (darrere l'Hotel Empordà, Motel) i que passarà, entre altres punts, per sota la Rambla, a la riera Galligans. Aquesta ruta pel subsol és de 2 km de distància i només s'hi podrà accedir si es duu un frontal o lot ja que és totalment fosc.

El repte número 100 Golden Edition, tal com s'ha batejat, és obert a tothom i, com sempre, la participació és de franc. Només es podrà fer entre les 8 del matí i les 8 del vespre, s'hi pot anar entre aquest espai de temps i no cal reservar. El recorregut estarà marcat amb cintes i cartells. Les entranyes de Figueres són un espai que es poden visitar en molt poques ocasions. En aquest cas, el repte no tindrà un caràcter competitiu. L'organitzador demana precaució al transcórrer la riera Galligans perquè "el terra patina en alguns trams. Tothom córrer o camina sota la seva responsabilitat".

Els 200 primers participants del dissabte i del diumenge rebran un petit obsequi, i se sortejaran entrades per visitar la Casa Natal de Salvador Dalí, cedides per l'Ajuntament de Figueres. El diumenge de 12 a 13 h el grup de percussió figuerenc Tramuntakada actuarà al subsol de la riera Galligans.

Qui és el "Doctor Soler"?

Carlos Soler va iniciar, el 2015, els coneguts "Reptes del Doctor Soler". Prepara curses de muntanya, que tenen vigència durant un mes, de manera gratuïta i per a tothom qui vulgui descobrir racons de l’Empordà. Per participar-hi, només cal descarregar-se sense cap cost l’aplicació per a mòbil Strava, un GPS que marca recorreguts. El dia u de cada mes, Soler publica, a Facebook i a Instagram, el recorregut de la nova proposta per aquelles quatre setmanes. Per guanyar el repte mensual o participar-hi, s’opta a premis com àpats, ampolles de vi, productes o la invitació per a prendre part a curses oficials.

Carlos Soler, figuerenc de 45 anys, no hi guanya res, però ha creat una moda més a les curses de muntanya. Per una part, hi ha el vessant de descobrir paisatges muntanyosos de la comarca i, per l’altra, la competitivitat de quedar al davant de la classificació. Cadascú escull la que més li convé i pot participar-hi tothom, conegui o no Soler i els membres que hi prenen part. I és que els reptes es poden dur a terme, en un mes, quan el corredor més li convingui, el dia i hora que ell ho prefereixi, si un, dos o trenta cops. Només ha de portar el mòbil a la butxaca, activar l’Strava i anar seguint els senyals que el mateix Soler ha marcat amb guix i cintes.

La idea es va gestar el 2013, per Sant Esteve, quan es va deixar de fer la cursa popular a Figueres. En aquell moment en va preparar una que ha anat anomenant "Pirata", sense inscripció, a Vilafant. I al 2015 va iniciar els reptes. Soler és constructor i des dels 13 anys corre per la muntanya. Malgrat que se li col·loqui la distinció en el títol, no és doctor, mai ha rebut el grau acadèmic en una facultat, però va batejar-lo així el llançanenc Philippe Verdoodt, corredor de curses. "Em preguntava quin camí havia de seguir per anar d’un corriol a l’altre i, com que me’n conec molts, em va dir, ‘ets doctor en corriologia!’", ha explicat en més d'una ocasió.

TEMES