La decisió de l'Spar Citylift Girona de presentar candidatura a organitzar la fase final de la Copa a Fontajau, 10-12 de febrer, ha tret de polleguera al Perfumerías Avenida de Salamanca, que no esperava tenir cap rival per ser l'amfitrió, i ha omplert de dubtes als nous gestors de la Federació Espanyola de Bàsquet. Els exjugadors Jorge Garbajosa, relleu de l'històric Pepe Sáez a la presidència, i José Antonio Montero, ara primer executiu de la FEB, continuen meditant per quin camí de la cruïlla agafen: el de la modernitat escollint la millor oferta (Girona) o el de les antigues «intrigues federatives» de tota la vida apostan per Salamanca per evitar embolics i pensar que ja podran «compensar» l'Uni més endavant. Sobre el paper no hi ha discussió. Girona ha posat sobre la taula una oferta que supera amb escreix els mínims reclamats per la FEB (amb compensació econòmica als clubs participants, nit d'hotel de dijous o Minicopa entre altres al·licients); mentre que des de Salamanca es continua reiterant que la Copa ha d'anar cap a terres castellanes perquè el Perfumerías Avenida compleix vint-i-cinc anys a l'elit. La millor oferta contra un aniversari.

A Girona, on tenen ben clar que l'aniversari més destacat són les tres dècades que fa que la final de la Copa no trepitja territori català, han presentat una oferta molt completa i sense fissures. El projecte gironí millora els mínims de la FEB amb el compromís d'assumir les despeses de la nit de dijous pels quatre equips que juguen divendres (a la proposta de Salamanca se l'ha de pagar cada club); una aportació de 1.000 euros per despeses de viatge a cadascun dels sis participants; la instal·lació de LED a peu de pista estalviant-ne el cos a la FEB, que es queda tots els ingressos publicitaris; l'organització de la Minicopa amb entrades de franc a Fontajau per als equips participants; i la venda d'entrades a través de l'empresa especialitzada Koobin (Eurolliga masculina). Una relació de millores que Salamanca diu que no pot assumir i que, des d'un punt de vista purament empresarial, haurien de ser suficients perquè la FEB decidís que la Copa es tornés a jugar a Catalunya trenta-un anys més tard que el Sabor d'Abans guanyés el títol a Tortosa el 1986 amb un equip on destacava la base figuerenca Anna Junyer, actualment integrada en l'estructura tècnica federativa, a més de la també empordanesa Roser Llop o de Rosa Castillo.

Oblit del bàsquet català

Des d'aquella a les Terres de l'Ebre cap més fase final de la Copa s'ha jugat a Catalunya, ni per descomptat a Girona, mentre que en les edicions del 2002 i del 2009 la final es va jugar a Salamaca. A Girona encara couen les decepcions de no poder organitzar la fase final del 2013, quan la FEB es va decantar per Zamora al·legant que Girona estava «massa allunyada del centre», o d'acabar pujant a Lliga Femenina 1 en una fase d'ascens a Badajoz que les gironines també van intentar portar a Fontajau.

La FEB no ha dit quan farà oficial l'escenari de la Copa, però, la celebració d'una assemblea de la federació dilluns a Madrid, on hi haurà tots els presidents i delegats territorials, fa pensar que Jorge Garbajosa podria aprofitar per anunciar-ho allà.

Des de Salamanca es continua pensant que l'Avenida és el «favorit» per organitzar la Copa, tot i la superior oferta gironina, i aquí és on des de Girona temen que les pressions en l'àmbit federatiu puguin decantar la balança. El president de la federació de Castella -i-Lleó, Carlos Sainz, sempre ha tingut un pes molt important en el món del bàsquet femení espanyol. En els últims dies, aprofitant un torneig internacional de bàsquet base a Íscar (Valladolid), els responsables del bàsquet castellà han intentat convèncer Montero i Garbajosa de portar la Copa a Salamanca amb els arguments ja coneguts: vint-i-cinquè aniversari, ciutat bolcada amb el bàsquet femení ... En aquesta lluita també hi juga el seu paper el president de la Federació Catalana de Bàsquet, Joan Fa, que era vicepresident amb Sáez però que, de moment, no ha entrat a la junta de Jorge Garbajosa. El més lògic seria que, més aviat que tard, Fa tornés a entrar a la junta de la FEB però és complicat si això pot influir, o no, per portar la Copa a Girona.