Veure Dan Martin parlant en català per televisió en els tres últims dies ha sorprès a molts aficionats, també gironins, que desconeixien la gran adaptació a Catalunya d'aquest escalador irlandès que des del 2008 viu a Girona. Des de la seva casa al barri de les Pedreres, gairebé a tocar de la Facultat de Lletres de la UdG, Martin ha preparat aquesta Volta per aconseguir a "casa meva" la victòria més important de la seva carrera professional. L'escalador del Garmin ha guanyat una de les edicions de més nivells dels últims anys -per la presència, i en un bon moment de forma, de grans referents com Purito Rodríguez o Bradley Wiggins- en un triomf que es va cimentar en una victòria d'etapa als Pirineus amb l'estil del ciclisme d'abans. Dan Martin es va imposar en un gran etapa de muntanaya, la que anava de Llanars a Port Ainé, després d'entrar en una escapada llarga i fer els últims quilòmetres d'ascensió en solitari. Veure un irlandès guanyar una prova per etapes del nivell d'aquesta Volta Catalunya és un fet ben poc usual en els últims anys, però, hi ha un precedent que el mateix Martin coneix molt bé.

La Setmana Catalana del 1991, competició ara ja desapareguda, va ser guanyada per un oncle de l'actual corredor del Garmin, Stephen Roche, en una lluita amb, entre d'altres, l'escalador olotí Quim Llach. L'irlandès Roche és encara l'últim corredor en guanyar Giro, Tour i Campionat del Món. Ho va aconseguir el 1987 després que, en la prova francesa, va aprofitar la darrera contrarellotge per desbancar Perico Delgado que s'havia posat líder després d'Alpe d'Huez. Contra el cronòmetre l'irlandès va ser molt superior i va guanyar el Tour per 40 segons de diferència. Quatre anys més tard, el 1991, Roche ja enfilava la recta final de la seva carrera i, en una competició que va tenir la seva primera etapa a Lloret, va guanyar una Setmana Catalana on hi havia altres grans noms com Pedro Delgado, Claudio Chiapucci, Lale Cubino o Lucho Herrera. Al final Roche va guanyar amb ?quatre segons d'avantatge sobre ?Anselmo Fuerte i sis sobre Quim Llach. Vint-i-tres anys més tard, Dan Martin és el millor ciclista ?irlandès, juntament amb el seu cosí Nicolas Roche, i ha aconseguir ?repetir ?l'èxit del germà de la seva mare en una Volta Catalunya. Una prova que ha passat per moltes carreteres gironines on ell fa quatre anys que s'entrena mentre segueix ?encantat de viure aquí i, al mateix temps, deixant públicament clares les seves idees favorables als posicionaments nacionalistes.