8 consells per no suar en el llit

Les nits tòrrides i tropicals agreugen l'epidèmia d'insomni: "Estic desesperada"

Què puc fer per dormir millor?

Una dona al llit.

Una dona al llit. / EPC

Bruna Segura

Amb les temperatures extremes que estan sacsejant Espanya i quan finalitza la tercera onada de calor de l'estiu, per a molts és complicat agafar el son a les nits i, els pocs afortunats que sí que poden fer-ho, es desperten amb el pijama enganxat al cos i els llençols calats. Les nits tòrrides -aquelles que superen els 25°- que s'estan patint en diverses localitats de Catalunya i en la resta d'Espanya tampoc ajuden a millorar aquesta situació.

Durant el dia és més fàcil bregar amb la calor a casa, ja que es pot activar l'aire condicionat o el ventilador. En canvi, mentre dormim no és recomanable -i molt menys econòmic- mantenir qualsevol d'aquests dos aparells encesos tota la nit. És per aquest motiu pel qual tenir uns bons hàbits i seguir uns consells senzills poden ajudar a fer més suportable la calor asfixiant de les nits d'estiu.

Consells per no suar dormint

1. Escollir el pijama adequat

El truc més obvi, però no per això fútil, és saber escollir el pijama adequat per a passar la nit més fresca possible. Hi ha tota classe de teixits, però el més recomanable és el cotó: el gènere és absorbent i deixa que la pell transpiri, evitant concentrar la suor entre la pell i la roba.

2. Llençols i coixins

El coixí i els llençols que utilitzis també ajudaran a realitzar totes les fases del somni més a gust. És important que triïs un bon coixí, que sigui transpirable i fresca. També convé que els llençols siguin d'un teixit natural, com el lli.

3. El matalàs

El matalàs on descansis ha de ser el teu millor aliat. Aquesta peça clau en el teu dormitori és aconsellable que, a més de còmode, també sigui transpirable i fresc, ja que adquireix bona part de la teva temperatura corporal.

Abans de dormir

4. Bossa freda

Un altre truc és col·locar una bossa freda a l'interior del coixí per a mantenir-se més fresc. Un exemple són les perles de refrigeració, que es conserven fredes quan les treus del congelador i no es fonen ni tampoc mullen el llit.

5.Sopars lleugers

És aconsellable no menjar massa -ni molt tard- abans d'anar a dormir per a tenir un millor descans. Si se sopa molta quantitat s'endarrereix la digestió, la qual segurament es farà durant les hores de somni, i en aquest procés l'organisme genera calor.

6. Dutxar-se

Dutxar-se abans d'anar-se'n al llit ajudarà a relaxar-te i, a més, reduirà la temperatura del teu cos. Al mateix temps, si has suat durant el dia i no et dutxes fins a l'endemà al matí dormiràs més incòmode i fins i tot pot provocar-te més sudoració.

7. Abaixar les persianes de l'habitació

Si al teu dormitori li dona la llum del sol, mantenir les persianes baixades i les llums apagades farà que, quan arribi l'hora de dormir, l'habitació estigui més fresca i no t'asfixiïs de calor.

8. Llençols en el frigorífic

Un últim consell: posar els llençols del llit en la nevera, dins d'una bossa de plàstic perquè no es taquin ni es mullin. O en el congelador. Si els deixes durant uns minuts aconseguiràs uns llençols frescos. Aquest remei casolà també el pots utilitzar amb la funda del coixí o el pijama.