Aquests són els motius per anar a teràpia de parella

La manca de comunicació és la principal causa de molts conflictes en una relació sentimental

Tàndem Psicòlegs és una consulta de Figueres especialitzada en teràpia de parella, individual i psicooncologia

La bona comunicació és fonamental per a una relació de parella

La bona comunicació és fonamental per a una relació de parella / Cedida

Xavier Oliva

Xavier Oliva

Una relació de parella no sempre és un camí de roses. Els conflictes, el desgast o la rutina formen part d’aquest vincle i, en moltes ocasions, les persones que en formen part no saben com fer-hi front. Moltes d’aquestes situacions es poden resoldre a través d’un treball de comunicació entre les dues parts i d’altres vegades la relació s’acaba trencant. Tot depèn de les circumstàncies pròpies de cada relació.  

Segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’any 2022 es van trencar 14.616 matrimonis a Catalunya. Però, probablement, si parlem de ruptures sentimentals, i tenint en compte que avui en dia moltes parelles no s’han casat, la xifra sigui superior.

 Quan una persona té problemes de salut mental els treballa amb teràpia psicològica, una parella també pot fer-ho. Les teràpies de parella cada vegada són més habituals i han esdevingut una eina molt potent per treballar els conflictes que poden sorgir en una relació. “La teràpia de parella ajuda a comunicar-se millor, però, sobretot, és un espai i un temps que les dues persones troben per dedicar a la seva relació”, explica l’Helena Esparraguera, psicòloga i fundadora de Tàndem Psicòlegs, una consulta especialitzada en teràpia individual per adults, teràpia de parella i psicooncologia a Figueres.

Quins són els principals problemes de les parelles?

El perfil de les parelles que arriben a la consulta d’aquesta psicòloga figuerenca té una edat mitjana d’uns 40 anys i fa uns quants anys que estan junts. “Actualment, les persones anem desbordades en molts sentits i és difícil trobar moments per dedicar en exclusiva a la parella. No volen renunciar a res; volen seguir amb els seus hobbies, amb la feina, amb la parella, els nens i tot. No tenen temps de comunicar-se i si sorgeixen diferències o distància la bola moltes vegades es fa grossa”, apunta Esparraguera.

L’experta també destaca que moltes parelles que hi acudeixen s’estan plantejant la paternitat o que els més joves ho fan per treballar problemes d’inseguretats o gelosia. Però el resum de quasi tots els problemes és la manca de comunicació. “A teràpia veiem moltes vegades que hi ha resistència a l’hora de parlar. Dediquen poc temps i moltes vegades responen a la defensiva, sense utilitzar l’escolta activa”, assegura Esparraguera.

La psicòloga figuerenca Helena Esparraguera de Tandem Psicòlegs

La psicòloga figuerenca Helena Esparraguera de Tandem Psicòlegs / Cedida

Moltes vegades, però, el problema és que ja no es poden solucionar els conflictes. És a dir, la ruptura. “En algunes ocasions la relació s’ha acabat i costa assumir-ho. Venir a teràpia els ajuda a aclarir les coses. la teràpia moltes vegades serveix per veure-ho. Intentem que no ho vegin com quelcom traumàtic. La melancolia d’haver trencat un projecte de vida, fa tant de mal, i moltes vegades costa acceptar-ho de forma madura, és més fàcil enfadar-se – que, d'altra banda, és habitual del dol - o culpar l’altre per agafar-te a alguna cosa”, apunta la psicòloga figuerenca.

Què es fa en una teràpia de parella?

Des de Tàndem Psicòlegs treballen diferents eixos durant la teràpia de parella:

  1. Ajudar a millorar la comunicació i l’escolta activa. La comunicació i l’escolta activa són essencials per fer front a qualsevol conflicte que pugui sorgir dins de la parella. Permeten entendre a l’altra persona i, també, cercar solucions als problemes.
  2. Treballar els valors individuals i de la parella. Els valors és una de les coses que més valores d’una persona, per aquest motiu és important treballar-los a teràpia.
  3. Revisar el projecte comú. Compartir una visió de la relació i plantejar-se metes és essencial per a qualsevol parella. Moltes vegades, la manca d’un projecte en comú vol dir que la relació s’ha acabat.

Quan anar a teràpia de parella?

Prendre la decisió d’anar a teràpia de parella moltes vegades no és fàcil, però és una forma de treballar conflictes i moltes vegades trobar solucions quan no apareixen amb normalitat. Els problemes d’una relació poden generar malestar personal i un estrès emocional que no és gens positiu.

Quan s’hauria d’anar a teràpia de parella? Esparraguera ho té clar: “En el moment que senten que alguna cosa no funciona, que els està distanciant i que no arriben a comunicar-se. O que quan es comuniquen entren en escalada i no solucionen res”, explica la psicòloga de Tàndem Psicòlegs.

Teràpia de parella, individual i psicooncologia a Figueres

“A causa de l’estil de vida que portem, tenim molt clar que cal tenir cura de la salut mental igual que ho fem de la física. Anar a teràpia és un acte d’amor cap a tu mateix o cap a la parella. És donar a la salut mental la importància que té i, sobretot, parar una mica i trobar el moment i espai per fer-ho”, apunta Esparraguera.

Tàndem Psicòlegs és una consulta especialitzada en teràpia individual d’adults, teràpia de parella i psicooncologia a Figueres. Treballen sota un enfocament cognitiu-conductual i amb un marc teòric que engloba teories humanistes sistèmiques i constructivistes que, sumat a una valoració dels pensaments, emocions, sentiments, creences i valors, els ajuden a comprendre les conductes dels pacients.

Esparraguera al seu despatx

Esparraguera al seu despatx / Cedida

En el cas de la teràpia per adults es treballa la psicoeducació, la reestructuració cognitiva, la gestió d’emocions, de l’estrès, el desenvolupament personal, els trastorns adaptatius o l’eneagrama de la personalitat.  En la teràpia de parella, Esparraguera posa el focus en l’educació dels fills, els canvis evolutius, els valors, els problemes de comunicació i la resolució de problemes, la infidelitat, els conflictes amb les famílies, la rutina o l’acompanyament en la separació.

D’altra banda, la psicòloga figuerenca també està especialitzada en psicooncologia. En aquest camp fa acompanyament i suport emocional personal i familiar, i treballa diferents tècniques i teràpies com la relaxació, l’exposició i la narrativa.

Necessites un espai on poder expressar-te lliurement? Pots contactar a través d’aquest formulari.