Arranca la tardor amb un augment destacat de virus respiratoris a Girona

El que creix més és el rinovirus, principal causant del refredat comú, mentre que la grip i covid-19 s’estabilitzen

La primera usuària de residència vacunada ahir, a l'Hospitalet de Llobregat. | ACN

La primera usuària de residència vacunada ahir, a l'Hospitalet de Llobregat. | ACN

Laura Teixidor

La tardor va arrencar a finals de la setmana passada amb un notable increment de la circulació dels virus respiratoris, tal com va constatar ahir el registre del Departament de Salut, que s’actualitza cada dimarts.

En el conjunt de la Regió Sanitària de Girona es van detectar 3.721 nous casos, dada que suposa un increment del 27% respecte a la setmana anterior i suposa la xifra més alta des del mes de març passat. La distribució de virus mostra el rinovirus com el més freqüent (26,4% de les mostres), seguit del SARS-CoV-2 (24,2%), el parainfluenzae (5,6%), el coronavirus humà (4,8%), l’enterovirus (1,9%) i de la grip (1,5%).

El rinovirus, que és el més freqüent, és el causant del refredat comú. Per altra banda, la setmana passada no es van registrar nous casos del virusresi respiratori sincicial (VRS), principal causant de la bronquiolitis. Aquesta malaltia ha augmentat lleugerament després del fort increment que es va produir la setmana anterior.

Des de fa diverses setmanes es registra un descens de la incidència de covid-19 després del pic registrat durant el període d’estiu. A més, la grip i el VRS es mantenen a nivells de transmissió molt baixos. El seguiment de les interaccions dels diferents virus respiratoris serà clau per poder avaluar la situació de cara a la tardor i l’hivern.

Inici de la vacunació

Paral·lelament, i per tal de protegir els més vulnerables, ahir va començar la campanya de doble vacunació de grip i covid-19 a les residències i centres institucionalitzats. La primera fase de la campanya s’allargarà tres setmanes i inclou la gent gran que viu en residències, pacients amb atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades. Coincidint amb les primeres injeccions, els departaments de Salut i de Drets Socials van remarcar la importància de vacunar-se «com a barrera per evitar epidèmies». A partir de mitjans d’octubre les dosis arribaran als majors de 60 anys, les persones de risc, les dones embarassades, les persones amb immunosupressió i el personal sanitari.

Aquesta temporada, seguint les indicacions de l’OMS, a Catalunya totes les vacunes contra la grip són tetravalents, és a dir, serveixen per a dos tipus de grip A i dos tipus de grip B. Respecte a les vacunes contra la covid-19, en gran part seran monovalents adaptades per fer front a la variant XBB.1.5, que és la que circula majoritàriament en aquest moment.

Paral·lelament, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) va manifestar el seu suport a la nova campanya de vacunació i va avisar que «el coronavirus no ha marxat» i que per això «cal protegir els més vulnerables»