Trucs per a la llar

Com s’han de netejar les portes de fusta perquè semblin noves

Puerta de madera exterior en una vivienda

Puerta de madera exterior en una vivienda

Pedro G. Cuesta

La fusta és un d’aquests materials que es fan servir en els mobles amb més protagonisme del saló o menjador de qualsevol casa. I sol ser també el material amb què es fan portes i mobiliari de cuina i parquets.

No obstant, si la fusta utilitzada per a mobles i portes és natural, és a dir, que no és sintètica, és possible que perdi brillantor amb el pas dels anys. El mateix passa amb les portes de fusta o qualsevol altre moble del mateix material, com armaris.

Per netejar els esmentats mobles i portes, llavors, el primer que s’ha de tenir en compte és si és fusta o melamina, que és un compost cristal·lí que es fa servir en la fabricació de resines sintètiques. I comprar un producte específic de neteja per a aquest material.

Abrillantador natural

Però hi ha un truc casolà per enllustrar els mobles de fusta, d’una manera molt fàcil i barata, que també serveix per a mobles fets amb melamina.

El truc consisteix a barrejar dos ingredients que tothom sol tenir a casa: oli d’oliva i vinagre blanc. Les quantitats serien de tres parts d’oli d’oliva i una de vinagre blanc. Aquest líquid l’apliquem sobre la porta o el moble de fusta amb un drap, i freguem amb suavitat.

Posteriorment, s’ha de deixar que s’eixugui i procurar no tocar la porta ni col·locar-hi res a sobre fins que no s’hagi eixugat per complet.

Així mateix, és important remarcar que, després de fer servir aquesta barreja d’oli i vinagre, el líquid sobrant s’ha de reciclar  com solem fer amb l’oli utilitzat i portar-lo a un punt net.

El vinagre blanc també serveix per enllustrar el parquet i que brilli com si fos nou. I en aquest cas també és igual que es tracti d’un parquet plastificat (o laminat) o sense plastificar (natural).