Meta llança la nova xarxa social Threads, rival d'X, a la Unió Europea

Els usuaris europeus que vulguin accedir a Threads podran crear-se un perfil i fins i tot vincular-lo amb un compte ja actiu a Instagram, però també podran veure els continguts publicats a la nova xarxa social sense necessitat de registrar-se

EMPORDÀ estrena compte a Threads

Threads.

Threads. / EFE

Carles Planas Bou

La xarxa social Threads ja està disponible en la Unió Europea (UE). El gegant digital nord-americà Meta, propietari de Facebook i Instagram, ha anunciat aquest dijous el llançament de la seua nova plataforma en els països del bloc comunitari, cinc mesos després que arribara a la resta del món.

Aquest moviment estratègic permet a la companyia obrir-se a un mercat amb 448 milions de ciutadans. "Benvinguts tots", ha celebrat el cofundador i director executiu de Meta, Mark Zuckerberg, en una publicació.

Els usuaris europeus que vullguen accedir a Threads podran crear-se un perfil i fins i tot vincular-ho amb un compte ja activa en Instagram, però també podran veure els continguts publicats en la nova xarxa social sense necessitat de registrar-se. No obstant això, solament podran publicar contingut i interactuar amb els altres si ja tenen un compte a Instagram.

[object Object]

EMPORDÀ ha estrenat compte a Threads. Ens podeu segui aquí.

EMPORDÀ a Threads.

EMPORDÀ a Threads. / Emporda.info

Retard a Europa

Inicialment, Meta va llançar Threads el passat 4 de juliol. La nova xarxa social va aterrar en més de 100 països, entre ells els Estats Units, però no en la UE. Fins i tot es va bloquejar el seu accés a través de xarxes privades VPN. En part, això es va haver del rastreig dels usuaris i del seu comportament amb finalitats publicitàries, alguna cosa prohibit pel Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) de la UE.

Aquest dijous, el cap d'Instagram, Adam Mosseri, ha atribuït el retard a "la complexitat de complir algunes de les lleis que entraran en vigor l'any que ve". Amb açò es referix a la Llei de Mercats Digitals (DMA), una nova regulació antimonopoli que afecta els gegants tecnològics i que entrarà en vigor al març de 2024. De no acatar s'enfrontaran a multes milmillonarias.

L'estreta integració entre Threads i Instagram planteja dubtes sobre un possible incompliment d'eixa legislació, que prohibix a les empreses barrejar dades d'usuaris dels seus diferents servicis. Meta ha rebaixat eixos vincles per a l'obertura europea de la seua 'app', però així i tot l'obligatorietat de tindre un compte en Instagram per a participar en la nova xarxa social podria vulnerar les mesures en contra de l'autopreferencia recollides en la DMA.

Rival de Twitter

Meta ha impulsat la creació de Threads amb la intenció que es convertisca en una alternativa a X. La plataforma anteriorment coneguda com a Twitter es troba en hores baixes després dels controvertits canvis adoptats en els últims mesos pel seu propietari, el magnat Elon Musk. Zuckerberg vol aprofitar que el seu ferit rival perd anunciants, usuaris i ingressos per a colonitzar part d'eixe mercat.

No obstant això, Mosseri va assegurar que Threads no s'inclinaria per "notícies dures", sinó que seria una "versió amigable" de Twitter on debatre sobre temes lleugers com a música o esports.

Problemes de creixement

En un primer moment, l'ofensiva de Meta va apuntar a un èxit meteòric. En tan sol cinc dies de vida, Threads va aconseguir superar els 100 milions d'usuaris registrats a tot el món, una fita que li va permetre destronar a ChatGPT com la aplicació que més ràpid ha crescut de la història.

No obstant això, amb el pas de les setmanes, eixe acelerón inicial es va convertir en un miratge. A la fi de juliol els usuaris actius diaris havien caigut un 82% i el 7 d'agost la xarxa social ja solament retenia a uns 576.000, segons dades de Sensor Tower. Una altra firma analítica, Apptopia, apunta al fet que el ritme de descàrregues de la' app' ha crescut des de setembre a un ritme superior al de X. En els últims tres mesos, Threads ha registrat 41 milions de descàrregues enfront dels 27 milions de l'antiga Twitter.