De la festa de l'Àliga de Castelló d'Empúries a la coca de recapte altempordanesa: la IA s'equivoca quan li preguntes per l'Alt Empordà

En els últims anys, la Intel·ligència Artificial (IA) ha experimentat un auge espectacular, proporcionant eines com el Chat GPT

Santa Helena de Rodes amb el Port de la Selva al fons.

Santa Helena de Rodes amb el Port de la Selva al fons. / SANTI COLL

En els últims anys, la Intel·ligència Artificial (IA) ha experimentat un auge espectacular, proporcionant eines com el Chat GPT. Aquestes tecnologies han captivat l'atenció de milions de persones en tot el món i han aconseguit una popularitat sense precedents. No obstant això, com qualsevol altra eina tecnològica, tenen els seus punts forts i febles. Un de bo? Què pots obtenir informació de forma ràpida. Un de dolent? Què no sempre és fiable. Així doncs, si li preguntem per la comarca de l'Alt Empordà, què ens explica?

Tot i que alguna de la informació que ens dona és correcta, altra és falsa. Amb relació a la gastronomia de l'Alt Empordà, ens dona una resposta, en part, errònia, ja que ens recomana "plats com la 'coca de recapte' o el 'suquet de peix', que són molt populars". La coca de recapte és tradicional de Lleida i Tarragona, i no de la nostra comarca.

Finalment, la seva resposta sobre les festes i tradicions altempordaneses, també està equivocada en part. Ens diu: "La comarca té una rica herència cultural i celebra nombroses festes tradicionals al llarg de l'any, com la festa de Sant Pere a Figueres o la festa de l'Àliga a Castelló d'Empúries". La darrera festa no existeix.

El xat, generalment, no s'equivoca

Al Chat GPT, però, no tota la informació és falsa. D'una banda, ens fa saber que l'Alt Empordà és una comarca situada al nord-est de Catalunya, a la regió de Girona. "És una comarca rica en història, cultura i bellesa natural", diu. A més, ens proporciona algunes de les característiques més destacades de la zona, com ara la seva ubicació geogràfica: "L'Alt Empordà limita amb França al nord, el mar Mediterrani a l'est, la comarca del Baix Empordà al sud i la comarca de la Garrotxa a l'oest. Aquesta ubicació estratègica ha influït en la seva història i en la seva relació amb altres regions i països europeus". Fins aquí, tot correcte.

D'altra banda, si li preguntem com són les platges i la costa de la comarca, ens diu que "té una costa espectacular amb nombroses platges i cales. Algunes de les platges més conegudes inclouen la platja de Roses, la platja de Llançà i la platja de Cadaqués. Aquesta costa és coneguda pel seu paisatge variat, amb platges de sorra, cales rocoses i aigües cristal·lines".

Així mateix, si li preguntem "quines poblacions ens recomanes visitar?", ens respon "Figueres i Cadaqués". En primer lloc, diu: "Cadaqués és un dels pobles més famosos de l'Alt Empordà i és conegut per ser el lloc de naixement del pintor Salvador Dalí. Aquest pintoresc poble costaner té cases blanques i un port encantador. També és famós per la Casa-Museu Salvador Dalí, que es troba a la propera localitat de Portlligat". I en segon lloc comenta: "Figueres és la capital de l'Alt Empordà i és coneguda per ser el lloc de naixement de Salvador Dalí. A més de la Casa-Museu Dalí, Figueres compta amb altres llocs d'interès com el Castell de Sant Ferran, una fortalesa militar impressionant".

Pel que fa a parcs naturals, la seva ressenya és clara: "L'Alt Empordà disposa d'espais naturals protegits, com el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, una àrea d'importància ecològica amb una gran varietat d'aus i altres animals". També explica que hi ha altres parcs i reserves naturals "on es pot gaudir de la natura i les activitats a l'aire lliure".