Investigadors de la Universitat Brigham Young (BYU) han desenvolupat hologrames reals, amb presència en el món físic, que porten endavant múltiples accions i es llisquen en l'aire. Per exemple, aconsegueixen concretar una contesa entre personatges de sèries de ciència-ficció amb raigs lluminosos reals en forma d'espases.

A diferència dels efectes visuals de les produccions cinematogràfiques, els objectes creats existeixen realment en el món físic i es desenvolupen a partir de les denominades «pantalles de parany òptic». Les mateixes funcionen atrapant una sola partícula en l'aire amb un raig làser i després movent aquesta partícula per a realitzar un disseny.

D'acord amb una nota de premsa, els científics destaquen que tot allò que pot observar-se en les escenes hologràfiques creades és real: no existeix cap element o detall generat per ordinador.

En els films, els objectes que es poden apreciar, com els sabres de llum utilitzats en les batalles entre els personatges, mai van existir en un pla físic. Per contra, en els nous hologrames cada objecte que s'observa existeix realment en l'espai físic.

Atrapant la llum

L'holografia és un avanç tecnològic amb base en la fotografia, que consisteix a desenvolupar imatges tridimensionals basades en l'ús de la llum. Per a produir aquestes imatges de gran impacte, els especialistes empren un raig làser que grava a escala microscòpica una pel·lícula sensible a la llum.

En el nou estudi, publicat en la revista Scientific Reports, els investigadors van utilitzar una varietat d'aquesta tècnica: les denominades «pantalles de parany òptic». Les mateixes funcionen captant una partícula de llum en l'aire mitjançant un raig làser.

Posteriorment, la partícula atrapada pot moure's, deixant al seu pas una sendera de llum làser suspès en l'aire. Amb aquest, els experts creen els dissenys hologràfics reals «dibuixant» en la llum.

Aquesta metodologia ha estat definida pels científics estatunidencs com una espècie de «impressió 3D sobre la llum». Prèviament, el mateix equip d'investigadors havia aconseguit dibuixar objectes flotants sense pantalla en l'espai. Ara, la tecnologia va ser optimitzada per a poder produir animacions en l'aire: d'aquesta manera, els objectes poden interactuar i realitzar accions.

Una nova experiència immersiva

Segons els especialistes, nous desenvolupaments en aquesta tècnica faran possible en un futur pròxim una experiència immersiva enriquida, a través de la qual les persones tindran la possibilitat d'interactuar amb objectes hologràfics que comparteixen el seu espai físic pròxim.

Per a Dan Smalley, líder de l'equip d'investigadors, «la nova tecnologia pot fer possible la creació de contingut animat de gran impacte, que es mogui o realitzi diferents accions a l'una dels objectes físics que s'empren quotidianament. Són imatges físiques, no un miratge«, va remarcar.

A més, va assenyalar que mentre els enfocaments de visualització 3D exigeixen en la majoria dels casos l'observació d'una pantalla amb un límit físic concret, la nova tècnica permet crear imatges surant en l'espai sense aquesta classe de limitació.

En aquest sentit, els experts creuen amb aquesta metodologia podria modificar-se en una certa forma la noció de pantalla o panell que es té actualment. En termes potencials, la nova tecnologia permetrà crear pantalles molt més profundes i extenses: «teòricament infinites quant a la seva grandària», segons els científics.