El servei de missatgeria WhatsApp, propietat de Facebook, limitarà a cinc el nombre de vegades que un usuari pot reenviar un missatge, en un intent per combatre la "desinformació i els rumors", van dir executius de la firma aquest dilluns.

"Estem imposant un límit de cinc missatges a tot el món a partir d'avui", va afirmar Victòria Grand, vicepresidenta de política i comunicacions de WhatsApp, durant un acte a la capital d'Indonèsia, Jakarta.

Amb anterioritat, un usuari de WhatsApp podia reenviar un missatge a 20 individus o grups. El nou límit amplia globalment una mesura que WhatsApp va posar en marxa a l'Índia al juliol, després de la propagació de rumors a les xarxes socials que van provocar assassinats i intents de linxaments.

WhatsApp, que té uns 1.500 milions d'usuaris, porta temps intentant trobar maneres de frenar la mala utilització de la seva aplicació, davant la preocupació mundial per la viralització de notícies falses, fotografies manipulades, vídeos sense context i enganys per àudio, sense cap manera de poder investigar el seu origen o el seu abast total.

L'encriptació de principi a fi que té l'aplicació permet que grups de centenars d'usuaris intercanviïn textos, fotos i vídeos fora de l'abast de verificadors de dades independents o de la plataforma mateixa.

A partir de dilluns, WhatsApp llançarà una actualització que activarà el nou límit de reenviaments, va afirmar Carl Woog, cap de comunicacions de WhatsApp, a Reuters.

Els usuaris d'Android rebran l'actualització primer, seguits dels usuaris de l'iOS d'Apple.