Enrere han quedat els mòbils de tecles enormes i pantalles petites: ara els més grans tenen smartphones, envien missatges per Whatsapp i alguns fins i tot actualitzen el seu perfil de Facebook. Molts no volen passar d'aquí, però altres segueixen aprenent per superar la bretxa digital que els separa de les generacions que han nascut amb una pantalla a la mà. Soles o amb ajuda, les persones d'edat avançada irrompen a Internet.

Començar no és fàcil, però és qüestió de voluntat. Com explica Carmen Tormo, la seva filla vol que tingui Whatsapp i ella està desitjant aprendre a usar-lo. Altres com Vicenta Ferris van més enllà i fins i tot assisteixen a classes d'informàtica per defensar-se amb l'ordinador. I també n'hi ha autodidactes, que no necessiten a ningú per iniciar-se poc a poc en el seu telèfon mòbil.

Pel que fa als joves i la seva relació amb la tecnologia, els grans es posen d'acord: estan enganxats. "Viuen atrapats al mòbil, caminant com babaus pel carrer", explica José Marzo. Tormo és més positiva: "Veig bé que estiguin enganxats a la tecnologia perquè és el futur".

Encara que les persones de mitjana edat també s'inclouen en els addictes a les pantalles, com Ana Mª Martínez, que arriba a dir que prefereix viure sense cotxe que fer-ho sense mòbil. Per la seva banda, Julia Llepes ha ensenyat als seus pares a usar-lo i ho té clar: "Als ancians els ha costat aprendre però ara també estan enganxats".