Les víctimes de la suposada xarxa de proxenetes liderada per l'amo del macroprostíbul de Jonquera asseguren que, després d'entrar al país amb visat de turista, la trama els reclamava deutes d'entre 1.350 i 6.000 euros per haver pagat els bitllets d'avió des del Brasil. Els deutes els havien de saldar exercint la prostitució al club Edén de Melianta (Pla de l'Estany). Durant la segona jornada del judici contra els vuit membres de la xarxa, han declarat quatre noies, menys de la meitat de les que van denunciar els abusos en fase d'instrucció i sobre les claus s'ha fonamentat el cas. Només una de les noies ha assegurat que la van portar al país enganyada perquè pensava que treballaria de cambrera.

Aquest dimarts havien de declarar dotze víctimes de la suposada xarxa de proxenetes liderada per José Moreno que presumptament s'encarregava de portar noies del Brasil fent-les passar per turistes però després exercien la prostitució en clubs de les comarques gironines. De les dotze declaracions previstes, només se n'han pogut escoltar quatre; tres de les quals testimonis protegits. La cinquena víctima localitzada ha començat a declarar però problemes amb la videoconferència han forçat tant fiscalia com defenses a renunciar al seu testimoni.

Com sol passar en casos de prostitució, la majoria de les víctimes no han estat localitzades ni han declarat. Les que sí han testificat han explicat que van venir al país amb bitllets d'avió pagats per la suposada trama i amb visat de turista. Totes les noies, excepte una que ha assegurat que va venir enganyada, han explicat que sabien perfectament que venien a exercir la prostitució i han relatat condicions bastant similars al club. Segons les noies, un cop al país la trama els comunicava que havien de pagar entre 1.350 i 2.500 euros pel bitllet d'avió.

Les víctimes han explicat que havien de pagar els diners "al club" però no han pogut concretar si el deute era amb algun dels encarregats o amb l'amo del prostíbul, José Moreno. Les noies han apuntat concretament cap a només un dels acusats, Rodrigo Rodrigues, com la persona que les havia contactat al Brasil i després exigia el pagament dels diners del bitllet. També implicaven en l'acollida al país a tres acusats més, Luís Rodríguez, Thirce Adriana Rodríguez (germana de Rodrigo) i Eduardo Osuna. Als altres acusats, encarregats del prostíbul i el mateix propietari, només els recordaven de veure'ls al club i no els han atribuït cap activitat delictiva.

Només una de les víctimes ha assegurat que els captadors la van portar al país enganyada prometent-li feina com a cambrera. Quan va arribar al club, però, va descobrir la veritat. "Es van quedar el meu passaport i em vaig veure obligada a prostituir-me per saldar el meu deute", ha explicat la noia que diu que només va ser capaç de fer dos o tres serveis. Com que no treballava, però, el deute anava augmentant perquè s'anaven acumulant els 60 euros diaris que les noies han de pagar al local en concepte d'allotjament i manutenció. La noia diu que quan va intentar marxar li van dir que no ho podia fer fins que saldés un deute de 6.000 euros.

En el mateix cas, pel qual els acusats s'enfronten a penes de fins a 20 anys i 6 mesos de presó, el fiscal també acusa a dos dels implicats en una trama paral·lela de prostitució masculina. Cap dels testimonis que havien de declarar per aquest cas ha comparegut. Les poques compareixences d'aquest dimarts, el canvi de versió d'una de les noies que ha assegurat que va acusar la xarxa perquè no entenia l'idioma i les contradiccions en què han entrat els testimonis que han declarat pot comprometre el cas, el darrer judici que té Moreno per suposada immigració clandestina després de múltiples cites amb la justícia.

L'1 de març del 2012 l'Audiència de Girona va condemnar Moreno a una pena de 3 anys de presó per immigració clandestina. El propietari de clubs com l'Edén (ja tancat), l'Eclipse de Mont-ras (Baix Empordà) o el Paradise de la Jonquera (Alt Empordà) va admetre haver donat diners a noies brasileres perquè poguessin venir al país abans de l'any 2008. Segons diu, ho va fer perquè no sabia que era delicte però assegura que a partir de llavors no ho va tornar a fer. Per això, nega l'acusació que l'implica en una trama organitzada que duia noies al país entre els anys 2009 i 2010.

Penes de presó

El fiscal demana una pena de 14 anys de presó per a José Moreno per delictes contra el drets dels ciutadans estrangers i contra el dret dels treballadors. A més, demana que pagui una multa de 5.400 euros i que la secció quarta de l'Audiència de Girona li apliqui una inhabilitació especial perquè durant 11 anys no pugui explotar prostíbuls. La defensa de Moreno, exercida pel lletrat Lluís Frigola, nega l'acusació i demana que l'absolguin.

Les penes més elevades que sol·licita l'acusació pública són per a Rodrigo Rodrigues i Luís Rodríguez. Per al primer demana una pena de 20 anys i mig de presó per delictes contra els drets dels ciutadans, contra els drets dels treballadors, relatiu a la prostitució i amenaces. També demana que pagui una multa de 7.800 euros. En relació a Luís Rodríguez, la fiscalia demana una pena de 18 anys i mig de presó i també 7.800 euros de multa. L'acusació demana que no puguin explotar clubs durant 11 anys.

Per a Thirce Adriana Rodríguez -jutjada també en el primer procés- i Mattia Cabras, el fiscal demana 13 anys i mig de presó, 9 anys d'inhabilitació per explotar o treballar en prostíbuls i 2.400 euros de multa per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, contra els drets dels treballadors i amenaces.

Per als encarregats de l'Edén, Eduardo Osuna, Abraham Soler i José Manuel Caeiro -també jutjats el febrer del 2012- el fiscal demana una pena d'11 anys i 6 mesos de presó i 9 anys d'inhabilitació per explotar bordells per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els drets dels treballadors.

En matèria de responsabilitat civil, la fiscalia sol·licita que tota la xarxa pagui solidàriament 10.000 euros a cadascuna de les noies que van fer entrar al país de forma clandestina. Rodrigo Rodrigues i Luís Rodríguez també haurien de pagar entre els dos 10.000 a cadascun dels homes que van portar enganyats al país per exercir la prostitució.