Els robatoris amb força en domicilis i comerços han augmentat a la demarcació de Girona en un 28,6% durant l'any passat. Una dada especialment preocupant, segons es desprèn de la Memòria de la Fiscalia en el món empresarial. En concret, els casos han passat només en un any de 145 el 2011 fins als 182 durant l'any passat. Els lladres van actuar sobretot per endur-se'n metall. En vivendes en canvi, els robatoris es centralitzen en immobels que tenen paral·litzada la construcció per la crisi econòmica o que ja compten amb el material elèctric, sanitari, portes i altres elements instal·lats. I aprofiten per emportar-se el botí.

Unes dades que contrasten amb les globals de robatoris contra el patrimoni del 2012, que han patit un descens d'un 6,8%. Una mostra d'aquest fet és que els furts han disminuït en un 31% a la província.

La memòria també recull que a la demarcació de Girona s'han triplicat els delictes d'abusos sexuals a menors. Els casos passen de sis el 2011 fins a 18, el 2012. En aquest mateix grup de delictes contra la llibertat sexual hi ha els que fan referència a agressions sexuals, que han baixat en un 41,8%.

En aquest capítol, hi ha un aspecte que preocupa especialment la Fiscalia, i són les activitats d'explotació de la prostitució que es desenvolupen a la zona de la frontera amb França. I es ressalta en el recull del 2012 que en el cas de locals autoritzats on hi ha noies que exerceixen la prostitució suposadament de forma consentida, lliure i voluntària, es troben que, la policia rep denúncies sovint de dones que en un primer moment declaren ser víctimes d'una explotació sexual violenta o no consentida. Cosa que ha comportat que s'hagin incoat diverses diligències durant el 2012 i que es troben en fase d'instrucció.

Homicidis i assassinats: igual

Un altre tema que recull la memòria són el nombre d'homicidis dolosos i assasinats que s'han produït durant el 2012, que són 12. Una dada que es manté respecte a l'any anterior, quan també hi va haver una dotzena de casos. En canvi, els homicidis per imprudència i auxili i inducció al suicidi han disminuït. En el primer dels casos, a Girona durant el 2011 va haver-hi 11 casos i, en canvi, l'any passat, només nou. I pel que fa a inducció al suïcidi, no va haver-hi cap fet.

En altres categories delictives cal destacar els delictes de la violència domèstica i sobretot, els que fan referència a les relacions familiars. Els delictes han augmentat en un 17,8 % a la província. En concret, el delicte d'impagament de pensions representa un 74,3 % del total del grup, i és que ha patit un augment del 19,8% respecte a l'any 2011. El segon delicte en importància és el d'abandonament de família, que ha augmentat en un 9,2%.

El nou Palau de Justícia

El setembre del 20, Girona estrenava el seu Palau de Justícia a la zona de la Devesa. Un fet que no passa despercebut en el món dels professionals judicials i mostra d'això és que en la memòria de la Fiscalia s'assegura que "el fet més rellevant" del 2012 va ser el trasllat durant el juliol i setembre de la Secció de Menors i de la seu de la Fiscalia Provincial al nou Palau de Justícia. El fiscal en cap provincial de Girona afirma que el trasllat, segons recull la memòria, ha suposat una "millora indubtable" de les condicions dels fiscals. Pel que fa a la resta de les seus de les seccions territorials, les de Figueres, Olot-Ripoll-Puigcerdà són correctes. Però en canvi, l'única que presenta "alguna limitació d'espai" seria la de Blanes, en concret, per a la Secretaria.