Daniel Sancho confia en la legítima defensa per eludir la pena de mort

El tribunal comença aquest dimarts les sessions, que s'allargaran quatre setmanes

Les imatges de la detenció de Daniel Sancho a Tailàndia.

Les imatges de la detenció de Daniel Sancho a Tailàndia. / EFE

Adrián Foncillas

Aquest dimarts comença a resoldre’s el crim més mediàtic dels últims anys. L’espanyol Daniel Sancho, de 29 anys, s’asseu al banc dels acusats pel presumpte assassinat del cirurgià colombià Edwin Arrieta, de 44 anys. Durant quatre setmanes passaran una cinquantena de testimonis per la cort de Koh Samui, una illa del golf de Tailàndia, per recrear el que va passar l’estiu passat. L’acusat declararà el 25 d’abril.

A Koh Panghan, a tan sols mitja hora en ferri, Sancho i Arrieta pretenien assistir a la festa de la Lluna plena, però mai la van trepitjar. Sancho va rebre Arrieta a l’embarcador i el va conduir a l’hotel. El cirurgià estava mort abans del vespre. Un treballador va trobar alguns dels 14 trossos del seu cos en un abocador i Sancho va ser detingut. Ha passat els últims vuit mesos en presó preventiva a Koh Samui, un paradís en contrast amb les presons de Bangkok a què serà destinat si és condemnat.

La seva defensa afirma que no hi va haver premeditació sinó un desgraciat arravatament. Que Arrieta va intentar violar Sancho, aquest el va empènyer i el colombià es va desnucar contra la banyera. Als seus advocats els espera la titànica missió d’invalidar les confessions de Sancho i convèncer el tribunal que va comprar l’arsenal de ganivets, serres, guants, bosses d’escombraries i altre material de neteja amb finalitats culinàries. La casuística aconsellava una confessió que rebaixés la pena però la marxa enrere de Sancho empeny a un tot o res. Està acusat d’assassinat premeditat, ocultació de cos i destrucció de documentació aliena, uns delictes pels quals la Fiscalia demana la pena de mort. La seva defensa assumeix l’esquarterament i, en el pitjor dels casos, un homicidi imprudent, castigat amb tan sols vuit anys.

Per la seva banda, els advocats a Espanya de la família del colombià van afirmar ahir des de Tailàndia que "els fets parlen per si sols".