El vídeo del triple crim de Granada: els gossos coneixien l'assassí

Enregistraments de vídeo van ajudar la Guàrdia Civil a descobrir l'home que va entrar disfressat al xalet familiar de Las Gabias i va matar amb una llança la seva germana embarassada i el nebot de tres anys

VÍDEO | Triple crim de Granada: els gossos coneixien l'assassí

Luis Rendueles / Vanessa Lozano

Les càmeres graven l'assassí entrant tranquil, poc després d'alba, a un xalet de Las Gabias, a Granada, vestit amb xandall i guants negres. Fa una mica més de metre vuitanta i porta el cap i la cara ocultes després d'una gorra i una màscara contra el cóvid. Quan traspassa el reixat, els dos gossos pastors belgues que protegeixen l'habitatge el saluden com si el coneguessin; un d'ells fins i tot agafa un objecte amb la boca i se l'emporta per convidar-lo a jugar-hi. 

Cap dels gossos s'inquieta davant l'arribada de l'home ni l'ataca, malgrat que aquest porta una enorme i punxeguda llança de ferro a la mà. Poc després entra a la casa amb una clau i arrossega la propietària, Rosario, de 38 anys, fins a l'habitació on dormia el seu fill de tres anys. Sense dir res, mata el nen. Després, l'assassí copeja Rosario i li clava la barra a ella, que està embarassada de vuit mesos. Abans d'anar-se'n, intenta cremar els cadàvers i la casa, sense èxit. 

Els sons del crim

No hi ha imatges del que passa a l'interior de la casa, però les càmeres de l'exterior de l'habitatge recullen els sons que se senten durant els crims i que van aportar, juntament amb el vídeo de l'entrada, informació molt valuosa a la Guàrdia Civil de Granada per resoldre el cas i detenir el responsable dels assassinats en només dos dies. 

Va ser el marit de Rosario qui va alertar que un intrús havia entrat al seu xalet i estava atacant la seva dona i el seu fill el 27 de maig passat. L'home, pilot de professió, no era a casa aquell dia, havia volat a Mallorca la nit anterior. Però gràcies al sofisticat sistema de videovigilància del seu habitatge, connectat al seu telèfon mòbil, va poder veure i sentir gairebé en directe el que estava patint la seva família. També va ser el primer sospitós, encara que va quedar descartat molt aviat.

Els investigadors sabien que l'assassí coneixia Rosario i la seva família tant com perquè els gossos de la casa hi confiessin. La Guàrdia Civil va fer proves amb els dos animals i va comprovar que es comportaven de manera diferent i encara menys amigable amb els agents, amb els bombers i fins i tot amb alguns familiars del marit de Rosario.

A més, estaven convençuts que qui va matar la dona i el seu fill ho va fer mogut per alguna cosa personal, no només pel nivell de violència i brutalitat que va emprar, sinó perquè en analitzar els enregistraments d'àudio, van descobrir que Rosario va trucar al seu assassí pel seu nom de pila quan el va veure entrar a casa seva. 

Un ensinistrador de gossos

Aquest àudio, un fragment de tot just uns segons, on la veu de la víctima es barreja amb altres sorolls que la distorsionen, el ressò, la distància a què estan situades les càmeres... es va convertir en l'obsessió dels investigadors de la Guàrdia Civil des del principi. Conscients que tenien en poder seu la pista definitiva per resoldre el cas, tots els guàrdies de l'equip de Policia Judicial van anar entrant en una sala, un per un per evitar contaminar-se entre ells, i van escoltar la veu de Rosario. A tots els va semblar que la dona cridava un nom: Jose.  

Van furgar a la vida de Rosario i van descobrir que havia recorregut, mesos enrere, a un home anomenat Jose perquè ensinistrés els seus gossos. La Guàrdia Civil va investigar i va seguir de prop aquest home, sobretot després que ensenyessin el vídeo de l'assassí a un company del sospitós i aquest els assegurés que qui apareixia a les imatges era el seu amic Jose, l'ensinistrador caní. Els agents van comprovar que, a més, físicament era molt semblant a l'home que estaven buscant, un paio alt i corpulent.

"Per què em vols matar?"

Malgrat aquests indicis, l'instint i la perícia dels investigadors van evitar que arrestessin l'home equivocat. Van decidir consultar i mostrar els enregistraments de les veus del crim al xalet a diversosenginyers experts en so i estructures. Amb la seva ajuda, van aconseguir desxifrar una altra frase de Rosario que va capgirar la investigació. Mentre estava sent atacada al dormitori, els agents senten respirar l'assassí. També escolten a la dona preguntar-li: "Manuel, per què em vols matar?".

La nova pista va dirigir les investigacions cap al germà petit de Rosario. La Guàrdia Civil va esbrinar que Manuel havia educat durant mesos un dels gossos de Rosario, el més jove, abans de regalar-li-ho perquè se'l portés al xalet de les Gabias. També, que l'home tenia una relació difícil amb la seva germana des de la seva joventut, quan ella havia marxat de Torredelcampo (Jaén), on tots dos van créixer, per estudiar Farmàcia a la universitat. Després, ella s'havia casat amb un pilot i la parella havia prosperat, mentre que Manuel es va quedar al poble per treballar al camp, cuidant les oliveres a les finques de la seva família i va tenir una filla amb la seva nòvia de sempre. 

Gelosia i una herència

Els agents van descobrir que Manuel havia anat acumulant gelosia i odi cap a la seva germana gran i la seva família. I van conèixer una altra dada reveladora: El pare de Rosario i Manuel havia mort al desembre i l'herència s'havia de repartir, a parts iguals, entre els dos germans només dos dies després dels crims. A Manuel aquest repartiment li semblava injust i s'havia negat en rodó a acceptar-ho.

Un dels guàrdies ja havia pres declaració a Manuel, però aquest s'havia mostrat tan afectat per la mort de la seva germana i el nebot que l'agent s'havia vist obligat a parar. El sospitós semblava estar patint un atac d'ansietat, fins i tot va arribar a estirar-se a terra, gemegant i respirant molt fort, de forma entretallada. Els investigadors van decidir revisar aquesta declaració i es van adonar que els sorolls que el germà de Rosario feia en agitar-se, similars als que fa un porc senglar, eren idèntics als que tenien gravats de l'assassí.

Reconstrueixen llavors els passos de Manuel el matí dels crims i creuen aquestes dades amb les de les càmeres de trànsit. Així és com descobreixen que, aquell dia, la càmera d'un radar proper a Las Gabias havia gravat Manuel mentre conduïa el seu cotxe en direcció al xalet del seu germana. La mateixa càmera també va detectar l'home minuts després dels crims, conduint de tornada a casa seva a Torredelcampo.

Va fer un infart

Quan la Guàrdia Civil torna a citar Manuel, l'home va convençut que només volen que acabi la declaració que va deixar a mitges. Per això, quan els agents li posen davant de tot el que han descobert, el germà de Rosario torna a fingir. Assegura que li està donant un infart i, per intentar demostrar-ho, torna a tirar-se a terra i comença a respirar com en la declaració anterior. Els investigadors coneixen bé aquest so i els ho fan saber: "segueix respirant així, és com respiraves mentre mataves la teva germana". Aleshores, Manuel deixa de fer soroll, però nega haver fet mal a la seva germana i al seu nebot.

Només derrotarà davant els investigadors de la Guàrdia Civil quan es veu acorralat per les proves. Quan els agents troben restes de sang al seu cotxe, Manuel acaba confessant els crims i portant els investigadors fins a un torrent, en una sortida de l'Autovia que uneix Granada i Jaén, on es va desfer de roba i diversos objectes que va fer servir per cometre els crims. Entre ells, diversos cartutxos d'escopeta que el Manuel va portar al xalet de la seva germana amagats en un guant de làtex, sabent que la dona guardava l'escopeta de caça del seu pare en un armari del seu dormitori, i que havia planejat utilitzar si Rosario es resistia. Al lloc del crim, la Guàrdia Civil havia recuperat la llança de ferro que Manuel va fabricar per cometre els assassinats.

Després de la seva detenció, el germà de Rosario accepta reconstruir el crim, però ho fa a la seva manera. Només respon a les preguntes que li fan els investigadors i no li agrada entrar en gaires detalls a l'hora de recordar com va acabar amb la vida dels seus familiars. Tampoc vol explicar per què ho va fer, només es lamenta, afirma estar penedit i intenta justificar-se: "No sé per què ho vaig fer", repeteix. Però la seva suposada tristesa contrasta amb la brutalitat amb què va dur a terme els seus crims i amb la fredor que va demostrar després de cometre'ls: després d'apunyalar el nebot, la germana i el fetus, una nena que estava a punt de néixer, Manuel va tornar a casa seva i va portar la seva dona i la seva filla a prendre uns xurros per esmorzar.