Xavi Hernández anirà al Tribunal Suprem per un pols milionari amb Hisenda

L'entrenador del FC Barcelona ha aconseguit una victòria parcial davant del fisc per la manera com va tributar els seus drets d'imatge quan era jugador, però anirà al Suprem per no haver de pagar la resta dels 2,5 milions

Xavi Hernández.

Xavi Hernández. / FC Barcelona

Alberto Muñoz

Xavi Hernández no es dona per satisfet amb la victòria parcial davant Hisenda que va decretar recentment l'Audiència Nacional, i, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO D'ESPANYA (del mateix grup editorial que l'EMPORDÀ) de fonts properes al català, l'entrenador ha decidit elevar el seu cas fins al Tribunal Suprem. Ho fa per defensar la manera com va tributar els seus drets d'imatge quan encara era jugador del conjunt culer i, així, intentar anul·lar completament els 2,5 milions d'euros que li reclama el fisc.

Els magistrats de la Secció Quarta de la Sala Contenciosa Administrativa van decretar a principis d'octubre la seva victòria, encara que només parcialment, en una sentència a què ha tingut accés en primícia aquest diari.

S'hi detalla com el tècnic va vehicular la seva tributació a través d'una societat al seu nom, reduint, segons defensa el fisc, la base imposable i per tant minorant els impostos que va haver de pagar per aquests ingressos. Una "simulació", explica la sentència, l'única finalitat de la qual era aconseguir un benefici fiscal.

No obstant, com ja ha passat altres vegades —Dani Alves, per exemple, s'ha lliurat des de la presó de pagar diversos milions d'euros per un tema similar—, la justícia està reconeixent en les últimes decisions errors de la inspecció sobre com s'havien de tributar els drets d'imatge, i, per tant, anul·lant liquidacions que considera que van ser incorrectes.

En el cas de Xavi Hernández, Hisenda li reclamava 2,5 milions d'euros pel impost de societats dels exercicis 2013 i 2014, dels quals només se n'ha anul·lat una part. "No volem parlar de quantitats per no entorpir un procés de recurs encara obert", sostenen davant aquest diari fonts properes a l'entrenador, des d'on transmeten optimisme amb el procés.

Malgrat aquest triomf, Xavi reclamava diverses coses més en què la Audiència Nacional no li ha donat la raó, ja que consideren els seus magistrats que, per exemple, no va tenir raó a l'hora de discutir com s'havien de retenir els impostos pel que li pagava el Barça.

Xavi agraeix els càntics en nom seu mentre els blaugranes celebren el títol de campió de Lliga amb el públic.

Xavi agraeix els càntics en nom seu mentre els blaugranes celebren el títol de campió de Lliga amb el públic. / JORDI COTRINA

Tampoc li donen la raó pel que fa que, segons el parer d'Hisenda i de l'Audiència Nacional, el fet que fos el FC Barcelona el que pagués a l'agència de representació de Xavi per realitzar una feina que beneficiava el mateix futbolista era una " simulació" l'única finalitat de la qual "era el benefici fiscal" del llavors recent campió de l'Eurocopa 2012 i del propi club.

"Les parts aconsegueixen el seu objectiu, que és que [Xavi] declari menys import de rendiments de treball i el club es pot descomptar un IVA suportat que altrament es perdria", explica la sentència, que apunta que es tracta d'un

Facturació dels pagaments

Els dos anys investigats són, pràcticament, els dos últims que Xavi va passar al FC Barcelona, ja que el maig del 2015 va anunciar la seva sortida del club de la seva vida per anar a jugar a Catar. Allà es va retirar definitivament dels terrenys de joc el 2019 i allà també va ser on va començar la seva carrera com a entrenador abans de tornar al Camp Nou.

La sentència, datada a principis d'octubre, recull com el llavors jugador va utilitzar Galileu 136, SL, una societat participada per ell pràcticament al 100%, per a "gestionar els drets d\'imatge de forma exclusiva, així com els ingressos que se'n derivin, a tot el territori nacional".

En entendre els inspectors d'Hisenda que aquesta fórmula estava sent utilitzada per minorar la base imposable, i, per tant, per pagar menys impostos, es van dictar acords de liquidació per aquests 2,5 milions d'euros en total. Davant d'això, Xavi va presentar recurs davant del Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC), que no li va donar la raó el 2019, i després en la justícia ordinària, que s'acaba de donar parcialment.

Barreja l'origen dels diners

La proposta de liquidació dels 2,5 milions d'euros que ara ha anul·lat l'Audiència Nacional amb la seva decisió feia referència a la valoració a preu de mercat de les operacions vinculades al triangle empresarial que formaven Galileu 136, el FC Barcelona i el mateix Xavi.

Ho ha fet, com va passar prèviament amb els seus excompanys Iniesta Puyol, perquè els magistrats de l'Audiència Nacional han considerat que Xavi té raó en argumentar que l'Agència Tributària errada a l'hora de qualificar els pagaments duts a terme pel club, ja que no superaven els límits permesos legalment.

Un argument pel qual la justícia ja li va donar la raó en el passat quan també va haver de recórrer davant dels tribunals gairebé un milió d'euros que li reclamava Hisenda pel mateix motiu, encara que en aquest cas va ser pels exercicis del 2009 al 2012.