Condemna de més de 2 anys de presó contra un jove altempordanès per coaccionar monàrquics

La defensa ha recorregut contra la sentència negant que hagin existit les coaccions per les quals se li ha imposat la pena de presó

Manifestants amb rètols de protesta contra el rei Felip VI davant l'Estació de Franç el 9 d'octubre de 2020.

Manifestants amb rètols de protesta contra el rei Felip VI davant l'Estació de Franç el 9 d'octubre de 2020. / ACN

Ariadna Sala

Un jove altempordanès ha estat condemnat a 2 anys, 4 mesos i 16 dies de presó per coaccionar un petit grup de manifestants monàrquics durant una visita del Rei a Barcelona el 9 d’octubre de 2020 per assistir en una entrega de premis. La sentència considera que l’acusat, que havia acudit juntament amb uns 500 manifestants als afores de l’Estació de França, va «increpar, proferir insults, esbroncar i els van empènyer per fer-los fora», tot plegat a crits de «fora feixistes i puta Espanya». També declara provat que el jove va dirigir-se a un vehicle de la Guàrdia Urbana de Barcelona que estava aparcat i va pintar «puta Poli», tot i que sense causar desperfectes.

La magistrada assegura que el processat va exercir una violència intimidatòria contra una dona que formava part d’uns 10 manifestants monàrquics que van desplegar una pancarta que deia «Espanya us estima». Segons les declaracions de diversos agents de Mossos, el jove va insultar la dona i va pintar amb esprai una creu en una bandera d’Espanya que duia a l’esquena. 

Alguns dels agents van declarar que la dona havia rebut cops, un extrem que la víctima va negar. «Va existir de forma clara un desequilibri de forces entre el grup integrat per l’acusat i l’altre grup menor on hi havia la víctima», assegura la resolució. 

La resolució també considera que va discriminar la víctima per la seva ideologia

L’acusat va declarar durant el judici, celebrat al jutjat Penal 27 de Barcelona, que havia acudit a la protesta amb uns amics i que mentre anaven a menjar per la zona un grup de policies van identificar-los, sense que li trobessin cap esprai o altres objectes a la motxilla.

Amb tot, la magistrada assegura que aquestes dues declaracions «no tenen versemblança ni credibilitat davant l’abundant prova de càrrec practicada».

A més, sosté que l’atac al petit grup de monàrquics respon a un tipus de coaccions agreujades perquè va valdre’s d’un abús de superioritat (ell formava part d’un grup de mig miler de manifestants i, per contra, la víctima venia amb una desena de persones). La resolució també considera que va discriminar la víctima per la seva ideologia

La fiscalia li demanava 2 anys i 6 mesos de presó per un delicte de coaccions agreujat per abús de superioritat i per discriminació per motius ideològics. Per la seva banda, la defensa del jove, encapçalada per Norma Pedemonte, demanava en primer lloc l’absolució, i en cas de condemna, una atenuant de dilacions indegudes que la jutgessa no ha apreciat en considerar que la causa no ha patit cap paralització en la seva tramitació.

La resolució arriba al TSJC

La defensa del condemnat ha recorregut al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la sentència, al·legant que hi ha hagut errors en l’apreciació de la prova. Per una banda, nega les empentes que segons alguns agents l’acusat va propinar contra la víctima, i que la mateixa dona va negar. A més, assegura que no es van produir les coaccions per les quals es justifica la condemna, perquè el grup que va atansar-se als monàrquics també era reduït, i tot plegat va passar en presència dels Mossos. 

En últim lloc, el recurs conclou que els fets van tenir lloc en un context de confrontació d’ideologies, però que no es va produir cap discriminació ideològica.

Subscriu-te per seguir llegint