La mainadera acusada d'intentar matar la criatura que cuidava culpa al germà de quatre anys: "Era molt violent amb ella"

La fiscalia demana 25 anys de presó per “agredir violentament” la menor amb un objecte no identificat

L'hospital de La Paz (Madrid) va activar el protocol de maltractament infantil

Audiencia provincial.

Audiencia provincial. / EFE

Tamara Morillo

"La nena té lesions gravíssimes, un cop d'altíssima energia i no accidental. A la seva filla l'han maltractada". El diagnòstic arribava després d'una infinitat de proves realitzades la matinada del 14 de març del 2018 a l'Hospital Universitari La Paz (Madrid). La criatura, de dos anys, presentava una triple fractura cranial, hematoma, hemorràgia i una vèrtebra trencada. Els pares de la petita es van quedar en xoc. "La cuidadora ha dit que s'ha despertat plorant al bressol". Els metges van negar: "les lesions no són compatibles amb aquesta versió".

Es diu RN i està acusada d'intentar matar la petita de dos anys que cuidava al barri de Chamartín (Madrid) . Ho va intentar, segons la fiscalia, dues vegades. La mainadera, d'origen romanès, està acusada d'assassinat en grau de temptativa al judici que s'està celebrant des d'aquest dimarts a la Secció 15 de l'Audiència de Madrid. S'enfronta a 25 anys de presó . A la primera jornada s'han sentit els primers testimonis, els pares de la petita. També a ella. "Els germans eren molt bruts amb la criatura, moltes vegades em va tocar separar el mitjà d'ella". El mitjà té 4 anys. La criatura, la víctima, en aquell moment, en tenia 2.

La mainadera nega els fets i deixa veure, en la seva declaració davant la jutgessa, que qualsevol ha pogut ser. "Un dels nens, el mitjà, em va dir que els seus pares eren molt bruts amb ells també".

Un bony enorme

13 de març de 2018. La mare de la criatura, que en aquell moment està en una reunió de treball, rep una trucada. És la cuidadora dels seus fills, en té tres (els grans amb 6 i 4 anys, i la bebè de 2). La mainadera porta treballant a casa des que la petita tenia 4 mesos, va arribar el 2016. "Cap a les 18.00 hores em diu que la nena s'ha despertat a les 16.30 hores, i que té dos puntets en la llengua". RN assegura, que la nena està inquieta, que sembla que s'ha fet mal mossegant el bressol, però està bé. "Hi havia unes mossegades a la barra del bressol", ha testificat avui davant les preguntes del fiscal. "Tenia una mica de sang, però no em va preocupar".

La mainadera surt de casa a les 19:00 hores. El relleu en la cura dels nens, aquell dia, l'agafa una amiga de confiança de la família. "A les 19:00 hores m'escriu aquesta amiga i em diu: no m'estranya que t'ha dit que la nena està malament, sovint bony té al cap, cosa que li ha de fer mal", explica la mare a la sala. Van saltar les alarmes, "RN mai no ens va dir res d'un bony". Els pares de la nena van arribar a casa mitja hora després. "La meva filla tenia un plor esquinçador".

La mare, explica, va intentar calmar la nena, "la vaig banyar" i vaig trucar a RN "Li vaig preguntar que si havia passat alguna cosa, que m'expliqués. Que la nena tenia un bony, un chichón. Va ser quan em va dir una frase que em va eriçar la pell: "Jo a la seva filla no li he fet res. Si no para de moure's, que vol, que l'estiri a les potes de la trona?". La cara de la petita va començar a inflar-se per moments i no deixava de plorar. "Es va començar a inflamar el coll i a posar-se morat. Se li va deformar la cara i l'orella se li va separar". Van anar directes a l'hospital.

"Mama, R. no"

Els metges van fer una infinitat de proves a la petita. Tots van arribar a la mateixa conclusió: la descripció de les ferides, les fractures, no responien a allò que descriu la cuidadora. L'historial de la nena també va cridar l'atenció. Tretze dies abans, havia estat tractada per una altra fractura cranial, aquesta vegada frontal. Era 28 de febrer, aquesta vegada va ser un missatge el que la mare va rebre: "la nena ha caigut, anava amb un piano a la mà, i en caure s'ha trobat amb ell". En arribar, descriu la seva mare davant les preguntes del fiscal, "vaig veure un calamars blau, i el cap com enfonsat... i també vaig veure que la nena no podia girar el coll". Van associar que va ser un esquinç de la caiguda, "a partir d'aquell dia no la vaig poder posar dempeus".

No són les úniques sospites de maltractaments. Al principi no van saltar, totes juntes, ara sí. La primera va arribar el 2017. Un altre cop, un traumatisme gran, un altre bony. "Ens va dir que havia caigut, però mai vam saber com va ser". Ja el 2018, uns dies abans de la primera agressió tinguda a compte en aquest judici, la del febrer, hi va haver una altra escena que no va agradar a la pediatra del nadó. "Em va dir", explica la seva mare, "porta la nena a l'hospital i no li canviïs el bolquer. Té el culet amb sang viva, vermella. I en una natxa hi ha un blau. Quan els doctors la van veure el bolquer estava net, algú s'ho va canviar”.

Després de l'últim ingrés, el 13 de març, la nena només sabia repetir: "Mama, R. no".

Avís a serveis socials

La criatura va ingressar el 13 de març i no li van donar l'alta fins al dia 19. El mateix hospital va avisar els pares de la nena: "té una fractura complexa, amb múltiples focus, la història que fa referència no és compatible amb la lesió". La fractura múltiple parietal (no frontal) és raríssim que es produeixi amb un cop al bressol que, segons descriuen, està encoixinada". Els pares es van sumar a la denúncia. El 16 de maig RN va ingressar a la presó provisional, sortiria en llibertat sis mesos després.

L'acusació particular i la Fiscalia consideren provat que la dona va colpejar i va intentar posar fi a la vida del nadó dues vegades. "El dia 28 de febrer de 2018, trobant-se la processada tot sol amb els menors al domicili familiar (la bebè i els seus dos germans de 4 i 6), va agredir violentament CMPM al cap amb algun objecte contundent no identificat , sabent que, tant per la forma de l'agressió com per la zona corporal afectada, el seu atac era susceptible de causar-li la mort prevalent-se que l'edat de la nena impedia qualsevol mecanisme de defensa per part seva".

La nena va ser portada a l'hospital Universitari de La Paz a Madrid, on tornaria 13 dies després. "El 13 de març de 2018, al voltant de les 16:30 hores, la processada va intentar posar fi amb la vida de la nena de la mateixa manera , és a dir, copejant-la novament de forma violenta al cap". El judici continua amb la declaració de pèrits, doctors i prova documental a l'Audiència de Madrid.

La petita, ja recuperada, ha fet set anys aquest mes d'abril.