El grup criminal desarticulat a l'Alt Empordà exportava marihuana a Europa i blanquejava els diners amb cases de luxe

L'operatiu va acabar amb 14 detinguts i la intervenció de droga per valor de més d'un milió d'euros

El grup criminal desarticulat a l'Alt Empordà exportava marihuana a Europa i blanquejava els diners amb cases de luxe.

El grup criminal desarticulat a l'Alt Empordà exportava marihuana a Europa i blanquejava els diners amb cases de luxe. / ACN

ACN

El grup criminal desarticulat pels Mossos i Vigilància Duanera el passat 9 de novembre a l'Alt Empordà exportava la marihuana que cultivava cap a Europa i blanquejava els beneficis amb propietats de luxe i amb negocis aparentment legals. El grup disposava d'una gestoria a través de la qual tramitaven l'adquisició de propietats de luxe i de locals per l'obertura de negocis aparentment legals. D'aquesta forma aconseguien blanquejar els diners que aconseguien del tràfic de drogues. En total es van fer quinze escorcolls i es van detenir catorze persones, a més de requisar 5.000 plantes de marihuana i catorze quilos de cabdells amb un valor de més d'un milió d'euros.

Els investigadors han pogut determinar que el grup falsificava la documentació per tal de poder llogar les naus industrials i els domicilis on fabricaven la droga. D'aquesta manera no aixecaven les sospites dels propietaris dels immobles, ja que també aparentaven que l'activitat que s'hi feia era legal. A més, com que cap de les dades que es donaven en la tramitació dels lloguers era certa, tampoc feien sospitar la policia.

La investigación va permetre identificar diverses persones que formaven part de l’entramat criminal i que desenvolupaven diferents rols. En aquest sentit, es va descobrir que hi havia des dels jardiners que es trobaven a la part més baixa, fins als encarregats de gestionar les plantacions, passant pels qui tenien els contactes per donar sortida a la droga cap a l’estranger.

A més, també es van identificar diverses persones que invertien els diners obtinguts acumulant patrimoni, a través de la compra de cases i pisos, obrint negocis (societats a nom dels familiars més propers), actuant com intermediaris que simulaven ser empresaris solvents per obtenir el lloguer de naus i cases, o blanquejant a través de facturació falsa els beneficis de l'organització.

Un narcoassalt dona l'alerta

L'inici de la investigació, però, cal situar-la a finals de novembre de l'any passat quan la es va alertar als Mossos d’un robatori a l'interior de dues naus industrials a Vilamalla. A dins hi havia dues plantacions interiors de marihuana que comptaven amb una instal·lació molt sofisticada.

A l’interior de la nau, els sospitosos hi havia construït hivernacles amb materials que contenien aïllants tèrmics i lumínics, que els permetien disposar d’un entorn controlat per garantir més quantitat de marihuana i també evitar que els excessos de temperatura o llum fessin sospitar que hi havia una plantació.

En paral·lel, disposaven de conduccions circulars d’aigua que els permetien una major eficiència en el sistema de rec. Arran d’aquest incident es va aconseguir desmantellar un cultiu de 3.500 plantes d'una de les naus. En el marc de l’explotació, a finals del mes d’agost també es van fer dues aprehensions de plantes de marihuana a Empuriabrava.

Més detencions

Entre els catorze detinguts hi ha el responsable de la gestoria que era l'encarregada de tramitar tot el que calia per a la compra i lloguer d'immobles i que estava al corrent, presumptament, del que feia la banda. Des de Vigilància Duanera, però, deixen clar que encara hi pot haver entre tres i quatre detencions més de responsables d'empreses que participaven en el blanqueig de capitals de l'organització.

El cap provincial de Duanes, Antonio Lajusticia, ha explicat que el que feia la xarxa era fer servir falses activitats empresarials, per facturar a empreses de diversos sectors que els hi feien ingressos al compte corrent i així podien blanquejar els diners de la droga.

Des de la Divisió d'investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra de Girona destaquen que el més important és que s'ha aconseguit desmantellar tota l'organització en tota la seva estructura. En aquest sentit, el cap d'Investigació de Girona, Carles Martínez, ha remarcat que des dels jardiners fins al cap ha quedat desarticulada.

Martínez ha remarcat que es tractava d'una organització especialment ben treballada que, a més, havia sofisticat molt la producció de marihuana. De fet, es van trobar amb quatre hivernacles que costen entre 8.000 i 9.000 euros cadascun i que evitaven que l'olor de la droga es pogués percebre. A banda, el grup havia instal·lat un sistema de ventilació especial per tal d'ajudar a passar desapercebuts.

Cases de luxe i Marsella

Tant des dels Mossos com des de Vigilància Duanera expliquen que el grau de professionalització de la xarxa era "alt". Un cop tenien els diners blanquejats els invertien en el lloguer de les naus industrials o cases de luxe com, per exemple, la del cap de l'organització i que està valorada en 850.000 euros. Ara, tots els béns confiscats s'han posat a disposició del jutjat que porta la instrucció del cas.

A més, els investigadors han explicat que la majoria de droga que es cultivava a l'Alt Empordà acabava a l'altra banda de la frontera. En concret, una de les ciutat que més en rebia era Marsella on l'organització havia establert forts vincles amb bandes locals.