Vídeo | Un policia mata d’un tret a Geòrgia un home negre que va complir 16 anys de presó injustament

Vídeo | Un policia mata d’un tret a Geòrgia un home negre que va complir 16 anys de presó injustament

Reuteurs / El Periódico

Un home de Florida, Leonard Allan Cure, que va ser exonerat després de complir més de 16 anys per un delicte que no va cometre, va ser assassinat a trets per un agent a Geòrgia durant una parada de trànsit, segons un comunicat de premsa de l’Oficina d’Investigacions de Geòrgia. La policia n’ha publicat el vídeo.

Leonard Allan Cure, de 53 anys, va morir dilluns després que un ajudant del xèrif del comtat de Camden li disparés; l’oficial no ha sigut identificat oficialment. Cure va ser exonerat el 2020 després de ser declarat culpable injustament de robatori a mà armada i complir 16 anys de presó.

El cas és l’últim d’una sèrie de tirotejos policials contra homes negres desarmats que han plantejat dubtes sobre les relacions racials i l’ús de la força policial als Estats Units.

Un advocat

La seva família ha contractat l’advocat de drets civils Ben Crump, que ha guanyat acords multimilionaris per als familiars d’altres persones assassinades per la policia. Crump va dir en una conferència de premsa dimecres que l’oficial havia actuat de manera massa agressiva.

L’Oficina del Sheriff del comtat de Camden va dir en una publicació en línia que el vídeo va ser publicat a causa de rumors i desinformació, però no en va donar més detalls.

Un representant de l’oficina del xèrif no va respondre immediatament a la sol·licitud de comentaris de Reuters dimecres.

L’Oficina del Sheriff del comtat de Camden va publicar tres vídeos, un de la càmera corporal de l’oficial i dos de la càmera del seu vehicle, que mostren que l’oficial va aturar Cure per excés de velocitat i immediatament li va cridar que sortís del cotxe. Més tard, l’agent li va dir a Cure al vídeo que conduïa a 160 quilòmetres per hora (100 milles per hora) per la Interestatal 95 al sud de Geòrgia.

No compleix les ordres

En l’aldarull, que va durar poc menys de tres minuts, Cure discuteix amb l’agent però compleix les seves ordres de sortir del camió i posar les mans a la contraporta posterior, com mostra el vídeo.

Després, Cure no compleix les ordres de posar-se les mans darrere de l’esquena i l’oficial li dispara amb una pistola paralitzant tàser, mostra el vídeo. En aquell moment, Cure i l’oficial lluiten entre si, i els dos homes s’agafen per la cara i el coll, com mostra el vídeo.

Se sent Cure dir «Sí, gossa» dues vegades mentre l’oficial diu «asseu-te» diverses vegades, mostra el vídeo.

A boca de canó

L’agent colpeja Cure amb una porra i després dispara un tret a boca de canó amb l’arma reglamentària i se sent un esclat, segons el vídeo.

Després de dir-li a Cure que «es quedi a baix» quan té dificultats breument per asseure’s, l’oficial emmanilla Cure, de cap per avall en l’asfalt, i comença a brindar ajuda, com mostra el vídeo. Un altre personal uniformat hi arriba i intenta reviure Cure amb compressions al pit, però el seu cos finalment és carregat en una ambulància, com mostra el vídeo.

La família de Cure va veure el vídeo dimecres en una oficina de l’Oficina d’Investigacions de Geòrgia amb el seu advocat just abans que fos publicat pel comtat de Camden, al sud de Geòrgia.

En una conferència de premsa organitzada pel bufet d’advocats de Crump i publicada en línia, el germà de Cure, Wallace Cure, va dir que «no hi havia absolutament cap raó per la qual el meu germà fos assassinat per una parada de trànsit». Van dir que Cure conduïa a la seva casa a l’àrea d’Atlanta des de Florida després de visitar la mare.

Crump va culpar l’agent per actuar massa agressivament des del principi i possiblement «desencadenar» Cure, que, segons la família, té estrès emocional a causa dels seus anys a la presó.

«No entenem per què no hi va haver més intents de reduir la situació», va dir Crump.