Enxampats capturant ocells fringíl·lids amb xarxa japonesa a Sant Jordi Desvalls

Els Agents Rurals denuncien els autors, alliberen tres aus i intervenen material

Un dels ocells enredat a la xarxa a Sant Jordi Desvalls

Un dels ocells enredat a la xarxa a Sant Jordi Desvalls / AGENTS RURALS

Eva Batlle

Els Agents Rurals han enxampat dues persones capturant ocells fringíl·lids amb xarxa japonesa a Sant Jordi Desvalls.

Els fets van ocórrer a finals de juliol i els agents van detectar aquesta pràctica prohibida durant un servei ordinari. Davant dels fets, els efectius que vetllen pel medi ambient van denunciar els autors i van alliberar les captures: dues mallerengues carboneres i un gafarró jove. A banda també van intervenir el material utilitzat i el reclam per capturar aquestes aus.

La xarxa japonesa és un mètode que captura ocells de forma massiva indiscriminada, ja que no es pot seleccionar quin tipus d'animal hi entra. El caçador instal·la la xarxa de forma vertical i atrapa als ocells al vol, perquè no veuen el filat, perquè és molt prim. Aquesta art està prohibida per normativa. 

Una de les aus en una gàbia

Una de les aus en una gàbia / AGENTS RURALS

D'altra banda, la captura i tinença de fringíl·lids està regulada per una directiva europea, la Llei 42/2007, del patrimoni natural i de la biodiversitat; i el Decret legislatiu de la Llei de protecció dels animals i el Decret 139/2014, de 14 d’octubre. Aquest estableix el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d’ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l’activitat tradicional de concursos de cant, conformen el marc normatiu vigent que regula la protecció de les espècies d’ocells fringíl·lids (pinsà, verdum, passerell, cadernera).

Des de l’any 2016, la Generalitat no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids i des d’aleshores la tinença d’ocells fringíl·lids és prohibida, excepte si són nascuts en captivitat i duen les anelles oficials corresponents. La comercialització d’aquestes espècies també és prohibida, indiquen des dels Agents Rurals.