Multen 189 persones a Girona per infraccions amb patinet elèctric des de l'1 de juliol

El 70% de les sancions imposades per la Policia Municipal han estat per circular per la vorera

Un patinet elèctric circulant pel carrer Migdia de Girona.

Un patinet elèctric circulant pel carrer Migdia de Girona. / ANIOL RESCLOSA

DDG

La Policia Municipal de Girona ha denunciat un total de 189 persones per infringir la normativa de circulació de vehicles de mobilitat personal (VMP) des del passat 1 de juliol. Abans de l'estiu, la Policia Municipal va realitzar dues campanyes informatives en les quals s'aturava als conductors d'aquests vehicles que estaven infringint les normes circulatòries amb la voluntat d'explicar-los l'ordenança, aprovada el 2020. Un cop fetes aquestes dues campanyes es va iniciar el període de sancions a principis d'estiu.

La majoria de les denúncies interposades des de l'1 de juliol són per circular per llocs no habilitats, sobretot, per circular sobre la vorera. En aquest sentit, la Policia Municipal ha multat 132 persones, el 70% del total. Mentrestant, dinou multes han estat per portar dues persones sobre el patinet, disset per circular en direcció prohibida, dotze per mirar el mòbil o portar auriculars i nou per saltar-se un semàfor en vermell.

La regidora de Seguretat i Convivència de l'Ajuntament de Girona, Sílvia Aliu, apunta que la voluntat del nou govern és «endreçar la mobilitat» i estaca que s'aposta per garantir la seguretat de les persones que es mouen a peu alhora que es fomenta la mobilitat sostenible. «Volem una Girona agradable i segura i, per tant, hem de deixar clar a les persones conductores que puguin posar en perill els i les vianants que no està permès circular per la vorera», assenyala la regidora.

Aliu també reconeix que els patinets són «una realitat en augment» i que actualment no es disposa d'una normativa adequada que garanteixi que poden circular amb normalitat pels llocs establerts. L'ordenança estipula que els VMP només poden circular per les zones de la ciutat on està permès circular a un màxim de 20 i 30 quilòmetres per hora, i també pels carrils bici.

Per això, l'Ajuntament estudiarà una adaptació de l'ordenança per tal de resoldre les mancances observades i es tindrà en compte el manual de circulació per als vehicles de mobilitat personal de la Direcció General de Trànsit (DGT). Segons aquest manual, a partir del 22 de gener del 2027, tots els VMP hauran de disposar del certificat.