Augmenten prop d’un 20 per cent les estafes informàtiques a Girona

Alerten que les persones grans són un dels principals objectius dels ciberdelinqüents: tenen menors habilitats tecnològiques i bona fe 

Una agent dels Mossos davant d’un ordinador i tractant un tema d’estafes en línia

Una agent dels Mossos davant d’un ordinador i tractant un tema d’estafes en línia / ANIOL RESCLOSA

Eva Batlle

La cibercriminalitat no dona treva a les comarques gironines i segueixen pujant. Durant el primer trimestre els cossos policials han tractat 1.970 casos d’infraccions penals comeses en aquest entorn digital. Això representa un 19,2% més de casuística que fa un any. El rei dels delictes coneguts per la policia és l’estafa informàtica, s’emporta gairebé la totalitat dels fets denunciats (1.895). Aquesta ha pujat en un 19% respecte a l’any anterior. La resta de ciberdelictes s’agrupen en un sol bloc i en tres mesos, se n’han denunciat 75. Això suposa un 25% més que el 2022, però les estafes continuen essent la infracció més denunciada.

D’estafes informàtiques n’hi ha de diversa tipologia, però una de les més nombroses, com expliquen els experts, és la de tipus bancari. Les que sostreuen dades a través de targetes, ja sigui enganys a través de correus electrònics, entre altres. El cibercrim ha obligat la policia a modernitzar-se en els últims anys i molts dels cossos policials han creat unitats especialitzades.

Les dades mostren que internet és un escenari on els delinqüents en línia es troben cada vegada més còmodes. S’hi troben tan a gust que actualment un de cada cinc delictes a Espanya es comet a la xarxa. I les persones d’edat són un dels seus objectius.

Segons els experts, hi ha diverses raons que ho expliquen. «Són estafes que s’aprofiten d’unes menors habilitats tecnològiques, la bona fe i fins i tot la por», afirma Albert Jové, professor col·laborador dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC. Entre les estafes més comunes que tenen la gent gran com a principal objectiu hi ha «la trucada dient que ha de pagar en línia una quantitat perquè no li tallin un subministrament o per no perdre una prestació, una oferta de venda fraudulenta o un servei tècnic fals».

Consells de seguretat

Per evitar que els ciberdelinqüents accedeixin a les nostres dades és important disposar d’una contrasenya robusta. És important crear contrasenyes llargues -de més de deu caràcters i que incloguin majúscules, minúscules, números i símbols-, que no s’han de compartir mai. En cas de rebre un correu o una trucada telefònica en què es demani la contrasenya d’un compte determinat per poder-lo reactivar perquè hi ha hagut un problema de seguretat, la recomanació dels experts és no facilitar-la. Per evitar oblidar-les, es poden desar en un gestor de contrasenyes. 

Sovint es reben correus que redirigeixen a un web fraudulent des del qual operen els ciberdelinqüents. Per aquest motiu, el consell dels experts és desconfiar per defecte. «Verifica, no et creguis tot el que surt per la pantalla (mòbil, tauleta, ordinador). Sempre s’ha de verificar el remitent i el web», adverteix Albert Jové. La veritat és que hi ha falsificacions de webs tan reeixides que pot ser difícil distingir el web legítim del fraudulent.

A vegades, els atacants simulen ser una gran empresa, un banc o algun servei oficial que sol·licita a l’usuari que pagui en línia una quantitat perquè no li tallin un subministrament o deixi de rebre una prestació. Habitualment es tracta d’una estafa. La recomanació dels experts és no actuar amb presses, evitar fer el pagament i, per quedar més tranquil, trucar a l’empresa en qüestió a fi de comprovar que tot va bé.

 En ciberseguretat hi ha una frase que es repeteix sovint: hi ha dues menes d’usuaris: els usuaris que han patit un atac i els usuaris que no saben que han patit un atac. «Ens pot passar (i ens passa) a tots. Moltes persones grans senten vergonya i pensen que els passa perquè ja no estan plenament capacitades. Això és un error», assenyala Albert Jové, que recomana consultar sempre amb algú del nostre entorn per rebre ajuda.

Moltes de les estafes fan servir plataformes com WhatsApp per cometre delictes. I gairebé totes s’intenten aprofitar de la bona fe de l’usuari. Un exemple: a través d’una piulada, el compte de la Policia Nacional va advertir fa uns quants mesos d’una estafa en la qual els delinqüents contactaven amb dones fent-se passar pels seus fills i els sol·licitaven un ingrés urgent de diners per resoldre un problema. En aquests casos, la manera d’actuar més segura és comprovar que la persona que escriu és realment el familiar que diu que és demanant-li que truqui per telèfon.

La regla d’or per no facilitar la feina als ciberdelinqüents és evitar donar dades personals a ningú que no sigui d’estricta confiança. «No permetre que et fotocopiïn el DNI si no hi ha un motiu molt justificat per fer-ho i no pujar mai el DNI o altres documents a internet si no són webs absolutament segures, són recomanacions bàsiques de seguretat per evitar el robatori de les teves credencials o suplantacions», afirma Jové

Finalment, els experts adverteixen que sempre cal tancar sessió en sortir de qualsevol compte. Encara més si la sessió s’ha iniciat en un ordinador que no és l’habitual o des d’una xarxa pública, i en aquest cas aquest consell de ciberseguretat és clau. De fet, els experts recomanen, en la mesura del possible, no accedir als comptes des de xarxes públiques.

Subscriu-te per seguir llegint