La família demana reobrir el cas d’un home trobat penjat a Vilademuls el 2020

Richard Germán va ser absolt d’assassinat i condemnat per imprudència per un crim a una discoteca de Figueres i quan havia de retornar a presó va desaparèixer

El germà reclama saber els resultats de l’autòpsia i considera que el van matar

Richard Germán Martínez, l’home que va aparèixer penjat i momificat a Vilademuls. | DDG

Richard Germán Martínez, l’home que va aparèixer penjat i momificat a Vilademuls. | DDG

Eva Batlle

La família d’un home que va ser trobat penjat i momificat el 2020 a Vilademuls reclama que es reobri el cas i s’aclareixin les causes de la seva mort. Han començat a col·locar cartells per la ciutat de Girona i en posaran també en seus judicials com a mesura de pressió. Segons l’entorn familiar, Richard Germán García va morir de forma violenta i a mans d’algú. Per això, reclamen que s’investigui més a fons el cas. 

Els Mossos d’Esquadra, en el seu dia, van indagar sobre una possible mort criminal, però no van trobar indicis. En paral·lel, el jutge l’havia declarat com a rebel de la justícia perquè desconeixia que estava mort. Richard Germán havia de tornar a finals del juliol del 2017 a la presó, però això no va succeir i no se’n va tenir mai més notícia. No va ser fins el juliol del 2020 quan uns treballadors forestals van trobar un cadàver penjat d’un arbre a Vilademuls. El 2021 es va confirmar que l’ADN era de Germán García quan ja estava declarat rebel, cosa de la qual el jutjat no tenia coneixement.

Es dona el cas que aquest ciutadà havia estat absolt d’assassinat i condemnat per homicidi imprudent per un crim que es va produir a Figueres l’1 de desembre del 2012. L’acusaven d’haver degollat un home davant d’un local d’oci nocturn. Aquest es va entregar als Mossos i el 2015 es va fer el judici. Defensat per l’advocat Carles Monguilod, se li van imposar tres anys de presó per part del jurat popular i el TSJC, finalment, va elevar a quatre anys i mig la pena. Això va provocar que l’home hagués de retornar a presó per complir amb la pena completa. 

El seu germà, Edwin Martínez, viu a Girona i es mostra perplex pels fets que van venir a continuació. Ell va veure el seu germà i va parlar-hi «i estava del tot normal» pels volts del dia 19 de juliol del 2017, durant un permís penitenciari, i el 25 de juliol no va tornar a la presó. El que sap la família i la policia va poder indagar és que aquell dia es va discutir amb el pare a Figueres i posteriorment, amb la seva parella, van anar capa Girona, i aquí és on es va produir quelcom que el germà no entén. El cotxe va aparèixer a Vilademuls, a prop del peatge i amb la documentació del seu germà. Pel que fa a la dona, segons el germà, va manifestar a la policia que aquell dia havia tornat a casa amb algú que l’havia portada després de tenir algun tipus de baralla verbal amb Richard Germán. 

«Volem justícia»

La família del difunt, en canvi, apunta directament contra aquesta dona com a «còmplice del crim del meu germà», afirma Edwin. Els familiars consideren que va morir assassinat i que uns homes haurien «matat el germà per algun tipus de revenja». Per poder aclarir el què va succeir reclamen reobrir el cas i preveuen parlar de nou amb la policia i el fiscal i es posaran de nou a mans d’advocats perquè volen «justícia». També denuncien que «no han sabut mai el resultat de l’autòpsia».

Subscriu-te per seguir llegint