Girona

Macrojudici a una banda per cometre un centenar de robatoris amb violència a habitatges a l'Empordà i la Garrotxa

El judici durarà prop d’un mes i asseurà nou acusats de dur a terme robatoris amb violència a habitatges, principalment a la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Baix Empordà

Els Mossos entrant en un dels domicilis on van arrestar els acusats, el juny de 2018.

Els Mossos entrant en un dels domicilis on van arrestar els acusats, el juny de 2018. / Mossos d'Esquadra

Ariadna Sala / DDG

L’Audiència de Girona iniciarà d’aquí a dues setmanes un macrojudici contra una banda de membres que hauria perpetrat prop d’un centenar de robatoris i furts a la província de Girona, i també a municipis de Barcelona. 

El judici està previst que duri prop d’un mes, del 27 de febrer fins al 31 de març, ja que hi ha múltiples testimonis citats per l’elevat nombre de víctimes que recull la causa. Si ho permet la vaga indefinida de lletrats de justícia iniciada el 24 de gener, la secció quarta asseurà al banc dels acusats nou persones a qui la fiscalia acusa de diversos delictes, entre els quals 9 delictes continuats de robatori amb força a casa habitada, 6 delictes continuats de violació de domicili i 9 delictes de pertinença a grup criminal, pels quals enfronten penes d’entre 4 anys i mig fins a 12 anys i mig. La vista es podria evitar si les parts arribessin a un acord de conformitat. 

La investigació dels fets la va iniciar els Mossos d’Esquadra el 2018, després de detectar una onada de robatoris en habitatges de les comarques gironines i en altres localitats catalanes, i que seguien un modus operandi semblant. Segons l’escrit de conclusions provisionals de la fiscalia, un dels processats, condemnat dues vegades pel jutjat Penal 2 de Girona per dos intents de robatori a domicilis, va ser qui va idear un entramat pensat per cometre robatoris a localitats principalment gironines. Els habitatges escollits sempre estaven situats o estaven prop d’una zona boscosa o un parc verd que els permetés no ser vistos. 

El grup estava format per deu persones, tot i que n’hi ha una que no ha estat localitzada per les autoritats. Els membres residien a Barcelona, i tenien ideat un repartiment de funcions «perfecte»: mentre un s’encarregava del transport fins als domicilis que volien assaltar, fins a quatre més entraven dins els habitatges. 

Per entrar-hi solien forçar el pany fent-se valer d’un tornavís «molt gran» o bé entraven per una finestra. Un cop acabaven, el cotxe els esperava prop del lloc per marxar.

Tots els membres rebien una part del botí de cada assalt, segons indica l’acusació pública.

Els lladres van fer servir fins a 7 vehicles per perpetrar els robatoris, i que van anar canviant amb el temps. Només un d’ells era titularitat d’un dels processats.

Els primers robatoris van dur-lo a terme el 7 de juliol de 2017. En una sola nit van assaltar tres habitatges a Sant Feliu de Guíxols, i l’endemà van dur-ne a terme tres més, enduent-se principalment joies, diners en efectiu i aparells electrònics. 

La fiscalia recull fins a 98 robatoris a municipis de la Garrotxa, el Baix Empordà, l’Alt Empordà, el Ripollès i la Selva. També van atracar domicilis del Baix Llobregat i el Bages, segons la tesi de l’acusació. 

Subscriu-te per seguir llegint