El Servei de Vigilància Aduanera de l'Agència Tributària va detenir dimarts a la Jonquera una dona de 40 anys de nacionalitat francesa però resident a la Jonquera a qui havien enviat des del Perú dos litres d'ayauasca, una substància psicotròpica utilitzada a diferents països de Sudamèrica en cerimònies rituals per xamans o bruixots .

La substància s'hauria preparat al Perú des d'on es va fer arribar al País en un paquet postal en avió. El servei de control d'Aduanes va interceptar-lo i es va iniciar una investigació per part dels jutjats de Figueres fent un seguiment de la mercaderia fins que arribés a la seva destinatària. Segons les fonts, va resultar ser una dona de 40 anys de nacionalitat francesa que des de fa uns vint anys resideix a l'Estat espanyol amb domicili actualment a la Jonquera, on va arribar el paquet. Una vegada comprovat es va procedir a la seva detenció i va passar a disposició del jutjat.

L'ayahuasca està considerada una substància psicòtropica per les convencions internacionals, una droga que és utilitzada per portar a terme rituals en països com Perú o Equador. La planta amb què s'elabora només creix en zones amazòniques. El beuratge va ser preparat al Perú probablement per ser utilitzat en algun ritual o bé per subministrar-lo a terceres persones amb aquesta finalitat.