Una jove gironina revitalitza un poble de 100 habitants de Granada reobrint el seu únic bar

Noelia Ortega va néixer a Lloret de Mar i, després de 30 anys a la Costa Brava, va tornar a Yátor, el poble dels seus pares, per reobrir l'únic d'aquesta minúscula pedania de Granada

Noelia Ortega, amb els veïns de Yátor.

Noelia Ortega, amb els veïns de Yátor. / JUNTA DE ANDALUCÍA

DdG/EFE

Una jove de Lloret de Mar amb arrels granadines ha reobert l'únic bar de Yátor, una pedania de Cádiar d'un centenar de veïns situada a uns 100 de quilòmetres de Granada, en la qual s'ha instal·lat amb la seva parella i fills. L'obertura del local ha revitalitzat el poble i els seus habitants, els quals s'han bolcat amb la iniciativa i han agraït la tasca de la jove lloretenca.

Noelia Ortega, filla d'un matrimoni d'emigrants que va tornar a Yátor després de tres dècades de treball a la Costa Brava, va decidir fa any i mig seguir als seus pares "i canviar completament de vida".

Amb tres fills de tretze, vuit i quatre anys, aquesta empresària i el seu marit Kevin han canviat Lloret de Mar per la Alpujarra, lloc on ella tornava cada estiu i en el qual vol que creixin els seus fills.

Noelia Ortega, al bar Torrejón.

Noelia Ortega, al bar Torrejón. / JUNTA DE ANDALUCÍA

La jove va veure les opcions de l'antiga llar del pensionista i va apostar per reobrir-la per oferir els serveis de l'únic bar de la pedania.

"Els habitants de Yátor s'havien quedat sense un lloc on poder prendre's alguna cosa i compartir temps amb els seus veïns, així que vaig veure l'oportunitat de poder obrir el meu propi negoci", ha assegurat la jove que ha sumat el suport veïnal i dues subvencions de la Junta d'Andalusia.

El bar Torrejón s'ha convertit en punt de trobada per als veïns i ofereix serveis que van més enllà de l'hostaleria, ja que també recull paquets o avisa de la visita del peixater.

La família ha fixat la seva residència a l'annex del local, la qual cosa ha elevat a set el nombre de nens que ronden pel poble, des d'on van amb autobús al col·legi de Cádiar, que es reforça així contra la despoblació.