Dos premis Tiflos de periodisme social per a periodistes de Prensa Ibérica

Marta Torres, de Diario de Ibiza, i Ana Ayuso, d'El Periódico d'Espanya, reben els guardons als millors treballs de premsa escrita i digital. Marian Rosado, d'El Periódico d'Extremadura, també va obtenir una menció especial 

Marta Torres després de recollir el premi, entre el degà de la facultat de Ciències de la Informació, Jorge Clemente (esquerra), i Antonio Mayor, director de Comunicació del Grup Social ONCE (dreta).

Marta Torres després de recollir el premi, entre el degà de la facultat de Ciències de la Informació, Jorge Clemente (esquerra), i Antonio Mayor, director de Comunicació del Grup Social ONCE (dreta). / LNE

Emporda.info

Dos periodistes de diaris pertanyents al grup Premsa Ibèrica, Marta Torres i Ana Ayuso, de Diario de Ibiza i El Periódico d'Espanya, respectivament, han rebut els premis Tiflos de Periodisme Social de l'ONCE, en la vint-i-cinquena edició, en el transcurs d'un acte celebrat aquest dilluns a la sala de conferències de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid.

Marta Torres, redactora de Diario de Ibiza, es va emportar el premi al millor treball de premsa escrita pel reportatge 'Pablo vol ser jardiner', publicat el setembre de 2022. El treball narra les dificultats d'un jove amb discapacitat que vol estudiar jardineria, però a qui hi posen mil problemes burocràtics i socials. Es tracta d'"un reportatge de denúncia i constitueix un exemple de l'impacte que el periodisme social i ben enfocat té a la societat, ja que, finalment, el protagonista pot estudiar el que desitja", va destacar el jurat.

“No ens adonem de com tenim de prop les grans històries”, va assenyalar Marta Torres durant la seva intervenció a l'acte.

A la mateixa categoria de premsa escrita es va concedir també una Menció Especial al treball 'Luisfer i José, un amor molt capacitat', de  Marian Rosado,  d'El Periódico d'Extremadura . Es tracta d'una història d'amor protagonitzada per dues persones amb discapacitat a l'entorn rural.

D'esquerra a dreta, Rocío Martínez (presentadora d'Antena3 i Onda Cero), Ana González Ayuso, d'EPE; el degà Jorge Clemente i Antonio Mayor, del Grup Social ONCE.

D'esquerra a dreta, Rocío Martínez (presentadora d'Antena3 i Onda Cero), Ana González Ayuso, d'EPE; el degà Jorge Clemente i Antonio Mayor, del Grup Social ONCE. / LNE

En premsa digital, el premi va ser per al treball " Obligats a prendre canyes i tenir cites acompanyats dels seus pares", una altra realitat social destapada per la periodista Ana Ayuso a la versió online d'El Periódico d'Espanya (www.epe.es), també de Premsa Ibèrica. El jurat destaca del reportatge d'Ayuso com s'acosta a la intimitat de les persones amb discapacitat per mostrar una realitat quotidiana i normal, com és el fet de tenir una cita. És reivindicatiu, ja que el text denuncia la manca de recursos destinats a assistents personals i, a més, està molt ben relatat”. Com va indicar la mateixa Ana Ayuso, “els temes sorgeixen escoltant altres realitats i persones, mai saps on trobaràs una bona història”.

Canal Extremadura TV ha rebut el premi Tiflos de televisió pels treballs presentats pel programa 'Escúchame'. El jurat destaca la mirada jove que tenen els continguts, l'exemple d'inclusió i de posar una altra mirada cap a les persones, cosa que inclou una presentadora amb discapacitat. La Menció Especial a la televisió va ser per al treball 'Educar amb una altra mirada', de  Raquel Artigas Yago, emès a Aragó Televisió, un reportatge sobre la inclusió a l'aula de tres nenes cegues.

Foto de grup amb tots els premiats a l'acte d'aquest dilluns.

Foto de grup amb tots els premiats a l'acte d'aquest dilluns. / LNE

En ràdio, el premi ha estat per al treball 'El semàfor', que aprofundeix en la importància de l'existència de semàfors sonors, de  Sara Selva Ortiz, per a la plataforma de ppòdcastSonora. El jurat destaca la qualitat del so i del guió, així com l'atenció als petits detalls. És un reportatge que deixa empremta, consciència, educa i s'adequa als formats nous de ficció sonora i podcast. La Menció Especial de ràdio ha estat per a "La història de Javier", una entrevista reportatge sobre un jove amb sordceguesa que serà pare i com es forma per a això. Realitzat per Ángel Expósito per a La Llanterna de Cope.