La fauna salvatge catalana en perill: l’activitat humana és la principal amenaça de la biodiversitat

L’activitat humana és la principal causa de la degradació de la biodiversitat

L’Ovella Verda és un projecte de divulgació a través de canals digitals com el pòdcast o les xarxes socials

Una imatge des de la punta del Far de cap de Creus.

Una imatge des de la punta del Far de cap de Creus. / Carme Vilà

Xavier Pareja

La simbiosi entre plantes i animals és clau per a la salut dels ecosistemes. Aquesta relació estreta i a llarg termini permet que les espècies es beneficiïn mútuament, formant un equilibri delicat que es pot veure alterat per qualsevol canvi brusc. L'activitat humana i el canvi climàtic estan posant en perill la biodiversitat. A Catalunya, per exemple, l'Observatori de la Biodiversitatha registrat una pèrdua mitjana del 24% de la fauna en les últimes dues dècades.

La principal amenaça per a la biodiversitat és, sense cap dubte, l'activitat humana. Es calcula que aquesta ha modificat el 70% de la superfície terrestre sense gel. El principal motiu d'aquests canvis és la producció d'aliments, que ha comportat la desforestació, la contaminació i la fragmentació dels hàbitats. A més, el canvi climàtic, amb l'augment de les temperatures i les sequeres, està provocant efectes devastadors per als ecosistemes.

 “Si toquem a una espècie en concret o alterem aquest equilibri, tot es descompensa. A la natura tot està en equilibri”, explica Marta Josa, ambientòloga i cofundadora al costat d'Andrea Camacho de l’Ovella Verda, un projecte de divulgació sobre biodiversitat i sostenibilitat a través de formats innovadors com el pòdcast, el vídeo i les publicacions en xarxes socials.

La intensificació de l'agricultura és la principal causa de la reducció del 57% de les poblacions d'ocells de zones agrícoles a Europa, segons un estudi publicat a la revista 'PNAS'. Això suposa una greu amenaça per a l'agricultura, ja que els ocells són essencials per al control de les poblacions d'insectes, micromamífers com els ratolins i l'eliminació d'altres cadàvers.

El paper de la biodiversitat

L’equilibri de la biodiversitat comporta tot un seguir de beneficis pels ecosistemes. És el millor termòstat per a regular el clima i garanteix l'accés a aliments, recursos naturals, o purificar l'aire i l'aigua, entre altres. “Hi ha una desconnexió cap a la naturalesa. Ningú veu la pèrdua de biodiversitat com una amenaça i és un factor molt important per a mantenir l'equilibri dels ecosistemes”, afirma Josa.

Josa defineix molt bé com pot arribar a afectar la degradació d'un ecosistema. “Si en una zona es procedeix a la tala massiva dels seus arbres, per exemple, hi haurà una menor retenció dels sediments quan plogui, es produiran inundacions i acabarà afectant-nos a nosaltres”, explica la cofundadora de l’Ovella Verda.

Amenaces per la biodiversitat

Les petites accions també poden afectar negativament la biodiversitat. Andrea Camacho, l'altra cofundadora de l’Ovella Verda, explica que moltes vegades no es fa cas a advertiments importants en medis naturals perquè es minimitzen. “Moltes vegades anem de passeig i hi ha cartells que prohibeixen el pas, que no deixen agafar algun element, o que no permeten alimentar als animals. És més senzill del que sembla, però moltes vegades no s'obeeix”, assegura.

Les espècies invasores són una amenaça molt important. Segons el projecte EXOCAT, la base de dades d'espècies exòtiques a Catalunya, hi ha prop de 200 espècies d'animals i plantes invasores en els ecosistemes catalans. Un problema que altera, en moltes ocasions, el correcte funcionament d'aquests. I l'arribada d'aquestes espècies, òbviament, tenen molt a veure amb l'activitat humana com amb la venda de mascotes exòtiques.

“Mai s’hauria d’abandonar animals en la naturalesa. Estem introduint una espècie en un ecosistema que no li pertany i que provocarà un desequilibri. Moltes espècies exòtiques i invasores han proliferat i han llevat recursos i aliment a les espècies autòctones”, apunta Josa.

Camacho posa més exemples d'actituds negatives. “A l'estiu, per exemple, moltes persones toquen o s'emporten les estrelles de mar. Un altre cas és que s'estan donant casos de tortugues marines que fan niu en les nostres costes. Molta gent va de matinada i les enfoca amb el telèfon. Això porta al fet que la tortuga moltes vegades es vagi i no posi els ous on havia decidit”, apunta l'ambientòloga.

Actuar ara

“Volem ser positives, però la comunitat científica ja ens ha advertit que cal actuar ja perquè la temperatura no superi aquestes xifres. Però pensar en un futur catastròfic porta a la inacció. És important transmetre esperit crític, però de manera positiva”, explica Camacho.

L’escalfament global ja s’està notant i, en cas de no frenar l'ascens de les temperatures, les conseqüències seran especialment greus. Segons les projeccions de l'Intergovernmental Panell on Climate Change (IPCC), si la temperatura mitjana ascendeix en 1,5 °C el 4% dels mamífers perdran la meitat del seu hàbitat, si ascendeix 2 °C seran el 8% i si s'aconsegueixen els 3 °C afectaria el 41%. Pensar en un futur catastròfic porta a la inacció