Una treballadora de Jazztel diu «catalana de mierda» a una clienta que demana ser atesa en català

Telefonista.

Telefonista. / Freepik

Emporda.info

Plataforma per la Llengua ha denunciat un nou cas discriminació lingüística. En aquest cas ha estat una treballadora de la companyia telefònica Jazztel. El passat mes de juliol, una clienta va rebre una trucada de la companyia, però la conversa no va poder avançar amb normalitat, ja que reiteradament se li va negar poder-se expressar en català. «¿Si ahora yo te hablo en castellano y tú lo entiendes, ¿por qué no me hablas en castellano?», va dir la treballadora. La clienta, que va exposar els drets lingüístics que l'emparaven, en reiterades ocasions va demanar poder ser atesa en la seva llengua, però la petició no va ser atesa. També va demanar que en un altre moment li truqués algú amb qui pogués parlar en català, petició que també va ser rebutjada: «Si yo supiese catalán, pues sí, hombre, como te he dicho, te hablaré en catalán. Pero si no lo sé, hablaré castellano y ya está».

Aquesta clienta no només va veure vulnerats els seus drets lingüístics durant la conversa telefònica, sinó que, a més, un cop ja s'acomiadava del seu interlocutor, va haver de sentir de fons com una altra treballadora li deia «catalana de mierda». Aquest insult es va proferir just abans de penjar la trucada, així que la clienta el va poder gravar, tal com demostra l'àudio al qual ha tingut accés Plataforma per la Llengua. El podeu escoltar a continuació:

ÀUDIO | Una treballadora de Jazztel diu «catalana de mierda» a una clienta que demana ser atesa en català

A més, la conversa amb el treballador que li va trucar «ja va ser tensa de per si, ja que aquest treballador no la volia atendre en català», segons Plataforma per la Llengua. «No em pots passar ningú que parli català?», va dir la clienta. El treballador la va contestar amb un dels augments més recurrents del supremacisme castellà: «Eres nacida en España, que eres de Barcelona, hija, es que más no te puedo decir [...]. Y en España se habla castellano [...]. Solo puedo decirte que al fin y al cabo eres española y me estás entendiendo y no quieres hablar. Pues nada». Quan la clienta va demanar que li truquessin en un altre moment per poder ser atesa en català, la resposta va ser: «Pero si el agente que te está atendiendo no sabe hablar el idioma, vamos, lo que se dice, en catalán, en gallego o lo que sea, pues se hablará en castellano».

Cal destacar que en els darrers mesos, Plataforma per la Llengua ha rebut més de deu queixes pel que fa al tracte que reben els catalanoparlants quan parlen amb el servei telefònic de Jazztel. A més, Orange, la companyia de telefonia de la qual depèn Jazztel, també acumula un bon nombre de queixes, en total catorze.