Trobada de l'any

Els Premis APCE 2023 enforteixen el sector de la promoció i construcción

Poplac, Valgreen, Conren Tramway, Constècnia i la Fundació SALAS han sigut les entitats guardonades d'aquesta segona edició de la festa del sector a Catalunya, a la qual van assistir 300 professionals

Foto de família dels guardonats dels Premis APCE 2023.

Foto de família dels guardonats dels Premis APCE 2023. / APCE

Guadalupe Naveiras

En la segona edició d'aquests premis, l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE) ha reconegut la tasca del sector promotor constructor en el desenvolupament de les ciutats i barris i en el benestar de les persones i famílies, premiant cinc empreses catalanes que han destacat aquest 2023 en àmbits com la innovació, la sostenibilitat, la regeneració urbana o rehabilitació, la implicació en el territori i el compromís social. 

Els Premis APCE, que van tenir lloc el 19 d'octubre passat a CosmoCaixa de Barcelona, ja s'han consolidat com un esdeveniment anual indispensable que posa en valor el treball d'empreses, professionals i institucions relacionades amb el sector de la vivenda i l'urbanisme a Catalunya.

Presidida pel secretari general del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, Joan Jaume Oms, la gala va reunir unes 300 persones, entre representants institucionals, personalitats i professionals del sector de la promoció i construcció, així com també de la societat civil i empresarial de Catalunya.

La gala de premis es va dividir en dues parts, una sessió en col·laboració amb CaixaBank i l'entrega de premis. Cal destacar que en aquesta segona edició va rebre el patrocini de CaixaBank com a partner principal i Uponor, Grupo Porcelanosa i Asefa com a empreses col·laboradores.

Categories i premiats d'aquest any

El guanyador en Innovació i tecnologia va ser el projecte Poplac, de l'empresa Indústria Circular TNP SL. Es tracta d'una placa multifuncional d'origen orgànic amb avantatges mediambientals que la converteixen en una alternativa per a tots aquells projectes que tinguin l'ambició de minimitzar l'impacte ambiental als seus edificis.

En Sostenibilitat, el premi el va rebre el projecte Bosc del Maresme - Edifici Alzina, de l'empresa Valgreen E-coviviendas. Es tracta d'una promoció construïda en un 80% amb fusta i ancoratges metàl·lics reciclables. En la categoria Regeneració urbana i rehabilitació, el reconeixement va ser per al projecte La Mercedes, desenvolupat per Conren Tramway i dissenyat per Batlleiroig. Un desenvolupament urbanístic sostenible que serà el primer gran ecodistricte a Espanya i un dels referents a Europa.

El premi d'Implicació en el territori es va atorgar a l'empresa Constècnia, una constructora de la Selva del Camp que fa més de 35 anys que està compromesa amb el progrés econòmic i social del Camp de Tarragona, amb un impacte positiu en la creació de llocs de treball a la comarca, i un 52% de proveïdors de la província tarragonina.

I, finalment, el reconeixement de Compromís Social va ser per a SALAS i la Fundació SALAS. L'entitat, que té més de 30 anys d'experiència i 2.500 vivendes públiques construïdes a l'esquena, ha entregat aquest any més de 600 vivendes socials de lloguer i més de 300 en venda i té en marxa més de 1.100 vivendes de promoció social de lloguer en més de 10 municipis catalans.

CaixaBank ha sigut el 'partner' principal i Uponor, Asefa i Porcelanosa, col·laboradors

Els discursos institucionals del president d'APCE, Xavier Vilajoana i Joan Jaume Oms, van ser la clasura de l'acte, que van estar acompanyats d'altres representants institucionals com la secretària de Vivenda de la Generalitat de Catalunya, Maria Berasategui, la directora de l'Agència Catalana de l'Habitatge, Sílvia Grau, i el comissionat d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, entre d'altres.

Uns premis que s'han consolidat com una trobada crucial en el desenvolupament de projectes urbanístics amb una visió de futur anticipada mitjançant bones pràctiques en l'àmbit de la promoció i construcció. Una manera d'enfortir els fonaments d'un sector en evolució.

Projectes guardonats per APCE

Premi APCE 2023 a la Innovació i Tecnologia

El premiat és el projecte Poplac, una placa multifuncional d'origen orgànic amb propietats ignífugues, hidròfugues i aïllants, que es fabrica a partir de residus de matèria orgànica marina. Gràcies al seu material constructiu innovador presenta avantatges no només tècnics, sinó també amb el seu mínim impacte ambiental en la fase d'extracció, transport i producció.

Premi APCE 2023 a la Sostenibilitat

El guardonat ha sigut el projecte Bosc del Maresme - Edifici Alzina, de l'empresa Valgreen. Es tracta d'una promoció que s'ha construït en un 80% amb fusta i ancoratges metàl·lics reciclables, que compta amb disseny 'passivhaus' i arquitectura bioclimàtica intel·ligent. Es tracta d'un edifici electrificat que no genera emissions de CO2.

Premi APCE 2023 a la Regeneració Urbana i Rehabilitació

El premi s'ha atorgat al projecte La Mercedes de l'empresa Conren Tramway, un projecte de desenvolupament urbanístic sostenible ubicat al Bon Pastor de Barcelona. Serà el primer gran ecodistricte a Espanya i un dels referents a Europa, amb 9 hectàrees de superfície i 190.000 metres quadrats edificables.

Premi APCE 2023 a la Implicació en el Territori

L'empresa Constècnia, que fa més de 35 anys que està compromesa amb el progrés econòmic i social del Camp de Tarragona, ha sigut premiada pel seu impacte positiu en la creació de llocs de treball i per construir els primers APROP de Barcelona, edificis d'allotjaments provisionals per a l'emergència social.

Premi APCE 2023 al Compromís Social

La Fundació SALAS, nascuda amb l'objectiu de promoure vivenda social accessible, ha construït més de 2.500 vivendes al llarg de 30 anys. Aquest 2023, ha entregat més de 600 vivendes socials de lloguer i 300 en venda i té en marxa més de 1.100 vivendes de promoció social de lloguer en més de 10 municipis catalans.