La infermera que es va gravar a TikTok criticant els requisits del «puto C1 de català» a l’Hospital de la Vall d’Hebron va acabar divendres el seu contracte laboral i va deixar de treballar al centre mèdic perquè el Department de Salut no l’hi renovarà, va avançar ahir ‘VilaWeb’. Amb el final del contracte, tant l’expedient com les seves conseqüències administratives queden suspesos.

A principis de març, la conselleria va obrir un expedient a la gaditana Begoña Suárez per haver penjat un vídeo a la xarxa social xinesa –i que en les primeres hores va arribar a les 700.000 visualitzacions–en el qual menyspreava els requisits lingüístics que s’exigeixen per ser funcionari a Catalunya. «Per treure’t les putes oposicions ens demanen el puto C1 de català... El C1 de català», va gravar la infermera des de l’hospital, al costat de dues companyes més.

Requisit des de fa més d’una dècada

Des de fa més d’una dècada, és imprescindible que tots els funcionaris de la Generalitat i dels ajuntaments catalans disposin d’aquest nivell bàsic de coneixement de la llengua o de certificat equivalent que acrediti que coneixen i parlen el català.

Les abundants crítiques a la infermera van calar de seguida dins i fora de les xarxes socials. A més, no era la primera vegada que la jove criticava l’ús d’una llengua en una comunitat autònoma. També va reprovar el gallec. «Quan vius a Galícia, preguntes en castellà i et responen en gallec», va escriure Suárez en un vídeo també publicat a TikTok.

«Declaracions com aquestes són intolerables en una servidora pública. Des del centre fins al departament arribarem fins al fons de la qüestió. Obrim un expedient. El sistema sanitari ha de garantir l’atenció en la llengua pròpia de Catalunya; treballem en això cada dia», va assegurar el conseller de Salut, Manel Balcells, a Twitter.