Cada cop més persones aposten per la rehabilitació d'edificis, un dels negocis més rendibles i amb més projecció del mercat, fonamental per transformar les ciutats segons les necessitats actuals i que permet que els actius que han quedat obsolets tornin a ser funcionals.

¿Rehabilitació d'edificis o l'obra nova?

La societat actual està en evolució constant, cosa que ha generat una bretxa entre l'oferta i la demanda d'immobles. L'única solució sembla estar en la rehabilitació i la transformació d'edificis, una opció més sostenible que qualsevol nova construcció.

El parc d´edificis del nostre país està envellit. En el cas de Barcelona, per exemple, la saturació urbanística la converteix en una ciutat densa i amb poc sòl disponible per edificar. La mitjana d'edat dels edificis és de més de 65 anys i només un 7% s'han construït després de la dècada dels 80. Això, sumat a la llarga espera pels tràmits administratius i l'augment dels costos dels materials de construcció, fa que sigui difícil construir edificis d’obra nova a la ciutat.

Molts d'aquests edificis són construccions de formigó amb materials de baixa qualitat que disparen el consum d'energia i no compten amb l'aïllament necessari per adaptar-se a la normativa ecològica actual i reduir-ne l'impacte mediambiental.

Tot i això, aquests edificis que han quedat obsolets acostumen a estar ubicats en zones de gran valor estratègic on ja no hi ha sòl disponible per edificar. La rehabilitació permet recuperar el seu valor i augmentar-lo de manera exponencial, posant aquests edificis de nou en circulació en el mercat immobiliari. A més, en garanteix el valor patrimonial i permet millorar l'estètica de l'edifici protegint-lo del pas del temps.

Bon exemple d'això és el treball de Renta Corporación, que es dedica a l'adquisició, la rehabilitació i la venda d'edificis a Barcelona i Madrid. Des de fa més de 30 anys, aquesta empresa immobiliària recupera el patrimoni arquitectònic i urbanístic d'aquestes ciutats apostant per la innovació i els darrers dissenys i funcionalitats, sense perdre l'essència, la personalitat i el caràcter propi dels edificis.

Renta Corporación es dedica a l'adquisició, la rehabilitació i la venda d'edificis a Barcelona.

5 factors pels quals la rehabilitació augmenta el valor dels edificis

De mitjana, es calcula que un habitatge de més de 50 anys pot augmentar el seu valor un 25% després de ser rehabilitat. Per això, la rehabilitació d'immobles també és una inversió a futur i aquí et descobrim alguns dels motius:

-Qualitat de l'edificació

La rehabilitació d'un edifici es duu a terme per millorar-ne la qualitat, habitabilitat, seguretat estructural i constructiva, accessibilitat, ventilació i il·luminació, etc.

-Inspecció tècnica d’edificis

La majoria dels edificis es rehabiliten per aconseguir la ITE (Inspecció Tècnica d'Edificis), un tipus de manteniment que revisa elements que afecten la seguretat de l'immoble i de les persones que hi habiten. Si l’informe emès no és favorable, caldrà dur a terme les transformacions necessàries.

-Sistemes d'innovació tecnològica

L'aplicació de sensors i monitors a l'edifici permet tenir un registre exhaustiu de les instal·lacions i la seva centralització facilita l'economització de recursos, controlant el nivell de consum energètic o la qualitat de l'aire.

-Utilització de materials sostenibles de primera qualitat

Avui dia, els edificis que utilitzen materials sostenibles i segueixen els estàndards de sostenibilitat, benestar, salut i tecnologia en els processos de construcció estan més ben valorats.

-Certificació energètica

De la mateixa manera, augmenten el seu valor els habitatges que compten amb mesures d'estalvi energètic i certificacions de sostenibilitat com el BREEAM (mesura el grau de sostenibilitat ambiental de l'edifici) o el LEED (mesura l'ús eficient de l'energia i de l'aigua, la correcta utilització de materials i la utilització de deixalles en la construcció).

La rehabilitació d'edificis s'erigeix com una de les solucions clau per limitar la petjada de carboni que emeten els béns immobles.

Cap a la sostenibilitat gràcies a la rehabilitació d'immobles

Una de les preocupacions més grans de les ciutats modernes és l'eficiència energètica, aconseguir optimitzar el consum d'energia als edificis i contribuir així a crear urbs més responsables socialment.

La rehabilitació d'edificis s'erigeix com una de les solucions clau per limitar la petjada de carboni que emeten els béns immobles (causants d'un 30% del total de gasos d'efecte hivernacle). D'aquesta manera, el sector immobiliari té una gran responsabilitat en aquest camp, però també una enorme quantitat d'oportunitats per a una activitat, la transformació d'actius immobiliaris, que segueix a l'alça i el creixement de la qual es preveu que continuï augmentant els propers anys.

Entre les mesures que s'estan implementant i prioritzen la sostenibilitat i l'optimització dels immobles rehabilitats, hi ha l'ús de materials de construcció eficients en termes energètics, l'optimització dels sistemes d'il·luminació, calefacció, ventilació i aire condicionat i la incorporació d'energies renovables com plaques solars o sistemes d’energia geotèrmica.

La transformació d'actius immobiliaris segueix a l'alça i el creixement de la qual es preveu que continuï augmentant els propers anys.

Passos que cal seguir en el procés de rehabilitació d'un edifici

Renta Corporación aconsegueix generar valor afegit a les propietats a través d'un procés de rehabilitació en diverses etapes:

  • En una primera fase, es fa un estudi inicial de la situació real de l'immoble per descobrir-ne totes les mancances. Amb aquest diagnòstic previ es dissenya el projecte i es pressuposta al detall cada partida.
  •  A continuació, es tramiten totes les gestions administratives prèvies (permisos, gestió urbanística…).
  •  Un cop estiguin tots els tràmits aprovats, s'executa l'obra i se signa el projecte en finalitzar.

Si vols saber més sobre les operacions immobiliàries més importants realitzades per Renta Corporación les pots llegir a ‘Las ciudades visibles’, un llibre que reflexiona sobre com la rehabilitació d'edificis permet avançar com a societat sense perdre les nostres arrels i que demostra que aquesta és una de les companyies de més experiència i més ben posicionades per aprofitar les oportunitats que ofereix el mercat.