La violència masclista es manté a l’alça i supera les 2.700 denúncies

L’any 2022 tanca amb un 20% més de peticions d’ordres de protecció i amb la denegació del 75% de les incoades al jutjats gironins

Imatge d’arxiu d’una concentració a Girona contra la violència masclista.

Imatge d’arxiu d’una concentració a Girona contra la violència masclista. / MARC MARTÍ

Eva Batlle

La violència masclista segueix a l’alça a les comarques gironines. Lluny de desaparèixer, aquesta xacra segueix incrementant-se i les denúncies en són una clara mostra. El 2022 va tancar amb un 3,23% més que l’any anterior. Se’n van gestionar fins a 2.713, segons revelen les dades de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial.

La major part de denúncies es van presentar a la policia (2.213) però també n’hi ha vuit que es va interposar al jutjat i 217 que van ser conseqüència d’una intervenció policial.

Les víctimes també pateixen una pujada i amb el mateix percentatge que les denúncies. El 2022 va tancar amb 2.713 dones maltractades a la província. La taxa de dones víctimes de la violència de gènere per cada 10.000 dones va ser de 68,5. Pel que fa la nacionalitat de les víctimes gironines, la major part eren espanyoles (1.563) i la resta (1.150) estrangeres.

La majoria d’indicadors relatius a aquesta xacra van anar a l’alça durant l’any passat. Un d’aquests són les ordres de protecció que durant el 2022 van incrementar-se en un 20,33% respecte l’any anterior (482). En total se’n van demanar 580, la majoria a petició de la mateixa víctima i una d’elles va sol·licitar-la el fiscal. En canvi l’any anterior, n’hi havia dues que havien estat demanades d’ofici en seu judicial.

Ordres denegades

Tot i aquest increment, s’ha de dir que la resolució dels jutges gironins és similar d’un any a l’altre. Als jutjats de la província es van arribar a denegar gairebé el 75% de les peticions (332). Del total, n’hi ha una que no va ni arribar a incoar-se. 

La prohibició de comunicació és la mesura cautelar més tramitada pels jutges amb 222 casos el 2022

En un 30% dels casos, la relació de parella -cònjuge o relació afectiva- entre la víctima i el maltractador es mantenia en el moment de sol·licitud de l’ordre de protecció, percentatge molt similar al de 2021.

De les ordres de protecció que acaben admeses en van derivar dos tipus de mesures: de tipus penal o civil. Les de caràcter penal són les més nombroses i van viure un increment del 23,61%. De les 466 adoptades pels jutges, cal destacar que 441 van comptar amb oposició del maltractador

La prohibició de comunicació és la mesura cautelar més tramitada pels jutges gironins (222) mentre que l’ordre l’allunyament, la segona ( 179). De caràcter civil, se’n van gestionar prop d’un 49% més que l’any anterior, un total de 85. D’aquesta tipologia cal destacar que la més adoptada va ser la prestació d’aliments. 

Protegir els fills i filles de les víctimes de violència masclista va ser un dels objectius del canvi que es va fer a la Llei Orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència i per evitar la violència vicària. 

Règims de visites

Durant l’any passat, els jutjats gironins van suspendre 16 règims de visites a pares maltractadors, quan el mateix període de l’any passat no se n’havia adoptat cap. A tot Espanya, aquesta mesura va patir un clar increment: 4.001 casos, el doble que el 2021.

Fins a 174 homes van ser encausatsper violència masclista el 2022 i el 70% van acabar condemnats

Un altre element a destacar del balanç anual són les persones que van haver de passar a davant del jutge acusats de violència masclista. El nombre d’homes enjuiciats es va mantenir respecte a l’any anterior amb un total de 174. Per nacionalitats, 111 són espanyols i 63 estrangers. Del total, prop del 70% van acabar condemnats. Això representa que 136 van ser condemnats i 38 absolts. 

No declarar

Un altre aspecte destacat de les dades de l’Observatori contra la violència masclista del Consell del Poder Judicial és que durant el procés en 241 casos la víctima es va acollir durant l’any passat a la dispensa de l’obligació legal de declarar. D’aquestes, 137 eren víctimes de nacionalitat espanyola i 104 eren estrangeres. La xifra és notablement més alta que l’any anterior (27%) que va tancar amb 189 dones que van decidir acollir-se a aquesta mesura als jutjats gironins.