Alerta per als al·lèrgics al pol·len: la sequera provoca una pol·linització «extraordinària»

Els captadors de pol·len superen ja les mitjanes històriques registrades des de 1994

Un biòleg de la UAB manipula el captador de pol·len que hi ha al campus universitari.

Un biòleg de la UAB manipula el captador de pol·len que hi ha al campus universitari. / Jordi Pujolar

La primavera tornarà a ser "complicada" pels al·lèrgics, segons les previsions de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC). Condicions ambientals com la sequera, que se sumen enguany a altres fenòmens com la contaminació, farà que enguany les al·lèrgies siguin "més agressives". Els hospitals, a més, es preparen ja per a un augment de les urgències per rinitisasma al·lèrgica i faringoconjuntivitis, segons explica Lorena Soto, al·lergòloga de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona).

La coordinadora de la XAC, Jordina Belmonte, afirma que les plantes estan fent unes "explosions florals" molt importants i la quantitat de pol·len que es recullen en els diferents captadors que hi ha repartits en tot el país superen ja les mitjanes històriques registrades des de 1994. Amb la sequera, detalla, les plantes "posen molt més esforç" en reproduir-se i les quantitats de pol·len que s'alliberen són "extraordinàries". Fins i tot persones que mai han sofert al·lèrgia ara podrien desenvolupar-la.

"L'al·lèrgia respiratòria, entenent-la com a rinitis, asma al·lèrgica i faringoconjuntivitis, és cada vegada més complicada. Els pòl·lens són més complexos i les persones emmalalteixen més", explica la doctora Soto. La sequera d'enguany, adverteix, "enllaça" amb la contaminació. "Les zones urbanes més contaminades fan que els pòl·lens siguin més agressius. Així, les persones fan malaltia més primerencament, van més a les consultes i venen més a les urgències", diu Soto.

Elevades temperatures

Com ha explicat Belmonte, a més de l'excepcional pol·linització fruit de la sequera, el calendari habitual tampoc s'ha vist alterat a conseqüència de les altes temperatures i les plantes han alliberat el pol·len en el moment que solen fer-lo. No hi ha, per tant, ni retards ni acomptes en la pol·linització. "Però sí que la falta de pluja fa que el pol·len estigui més en suspensió i el respirin més les persones", adverteix Soto.

El període d'al·lèrgia es va iniciar al gener, especialment pel xiprer, i pot estendre's fins ben entrat a l'abril quant a les pol·linitzacions hivernals, que inclouen també espècies com l'avellaner o el freixe. Les primaverals, especialment plàtan, parietaria i gramínies, seguiran també el seu calendari habitual.

Segons les previsions dels biòlegs, aquesta setmana començaran a alliberar-se "quantitats notables" de pol·len i es diu que les persones que pateixen al·lèrgies prenguin les mesures de protecció oportunes per a minimitzar tots els símptomes.

En aquest sentit, la coordinadora de la XAC, Jordina Belmonte, recorda que la "sort" de les al·lèrgies és que pot "aprendre" a controlar-les: "Això inclou sortir amb màscara en el moment que està la planta que ens afecta". Tota protecció en nas i boca, detalla, "allunya" les proteïnes de la planta que provoquen el malestar.

Preocupació de salut pública

Les malalties al·lèrgiques són una preocupació de salut pública pel seu fort impacte en la demanda. La més freqüent és la respiratòria i a Catalunya s'estima que dos milions de persones sofreixen alguna. La xifra, segons la Societat Catalana d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SCAIC), es doblegarà en 2050.

Aquest mateix organisme estima que un 25% de la població sofreix rinitis i un 12% asma al·lèrgica, provocats majoritàriament pel pol·len. En tots dos casos l'edat mitjana dels pacients és d'entre 29 i 30 anys, encara que en el cas dels asmàtics existeixen també pics entre la població pediàtrica, entre els 5 i els 15 anys.