Acceptació en el retorn de les mascaretes mig any després

La norma ha estat ben acollida per la població, que entén que hi ha d’haver protecció en els entorns vulnerables on augmenta el risc de contagiar-se

Laura Teixidor

A principis de juliol de l’any passat totes les portades se’n feien ressò: la mascareta ja era història i deixava de ser obligatòria a farmàcies, centres sanitaris i residències més de tres anys després de l’esclat de la pandèmia. Es va donar per tancada la crisi de la covid-19 però es demanava prudència, ja que se’n seguia recomanant l’ús en certs casos.

Fins que l’inesperat increment de virus respiratoris, sobretot de la grip, ha obligat al govern a tornar-la a imposar en els espais més vulnerables, com són els centres sanitaris. Va començar com una recomanació i ha acabat sent una obligació, ja que ahir oficialment es va tornar a implementar durant almenys dues setmanes, mesura que s’estén a la resta de l’Estat espanyol, tot i les desavinences d’algunes comunitats autònomes.

«No soc partidari d’obligar a fer les coses, però si no se segueixen les recomanacions i la gent no és prou responsable, no hi ha altre remei», explicava l’Eduard de 75 anys de Bordils, que acompanyava ahir la seva dona al centre sanitari Güell, on tenia una visita. Aquest és un dels centres que està notant més l’increment d’activitat assistencial per l’augment de virus respiratoris, ja que disposa de servei d’urgències les 24 hores per a usuaris de Girona, Salt, Sarrià de Ter i Celrà i és una alternativa per evitar les llargues esperes a l’hospital Trueta o l’hospital Santa Caterina, en casos poc greus.

El gerent del Departament de Salut a Girona, Jaume Heredia, explicava ahir que al Güell s’ha arribat a atendre 500 persones en un dia (el de Sant Esteve) quan els caps de setmana hi ha unes 330 persones habitualment.

De forma paral·lela, el centre sanitari disposa de diverses consultes externes amb cites programades. Ahir l’activitat funcionava amb normalitat -tenint en compte les possibles alteracions degut a la vaga d’infermeres i tècnics sanitaris- però les sales d’espera mostraven un escenari diferent, ja que tothom, tant usuaris com acompanyants, portaven mascareta, independentment de quines fossin les patologies que presentaven. Fins ara, calia portar-la en el cas de les urgències per patologies respiratòries.

Manca d'informació

La Gabriela, de 48 anys, sortia de rehabilitació i es va treure la mascareta un cop va sortir a fora. «Me n’he assabentat per la televisió i ja la portava de casa, trobo que és una bona mesura». De fet, la majoria d’usuaris ja sabien que calia portar-la abans d’entrar però trobaven a faltar més informació. «Jo he entrat sense perquè me n’he oblidat però tampoc he vist cap cartell ni ningú que me’n donés cap o que m’informés de la nova normativa», explicava la Cristina, de 43 anys, sortint rambé de rehabilitació.

De fet, tot i que feia dies que s’havia anunciat, la normativa no va entrar en vigor fins ahir al matí, quan es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). La normativa afecta els ciutadans de més de sis anys i fa referència a Centres d’Atenció Primària, intermediària i de salut mental i també als hospitals. La mesura s’estén a les persones treballadores, els visitants i els pacients, amb l’excepció de les persones ingressades quan estiguin en la seva habitació.

Alguns usuaris, com en Ricard, de 61 anys, van considerar que la mesura s’hauria d’haver pres abans. «Trobo bé que sigui obligatori en centres sanitaris, inclús m’estranya que no s’hagi fet abans, potser no s’hauria arribat a aquesta situació amb una circulació tan elevada de virus i tantes persones afectades».

Aquest canvi també afecta el personal sanitari, que ha recuperat la mascareta com a complement de la indumentària diària que han de portar a la feina. «Divendres passat vam rebre l’ordre de tornar-nos-la a posar, fins ara era una recomanació i ens la posàvem quan crèiem convenient, per exemple si ateníem algun pacient amb patologies respiratòries, però ara lògicament tots l’hem de portar», explicaven tècnics de cures d’infermeria, que afegien que en general tant usuaris com acompanyants i professionals havia acceptat i entès la nova mesura.

Fonts de Salut puntualitzen que l’obligatorietat de dur mascareta no s’ha d’estendre més enllà dels centres sanitaris i defensen que aquesta mesura ha de ser «relativament curta» perquè les infeccions respiratòries actuals estan «a punt d’assolir el seu pic». Per altra banda, consideren que no cal estendre aquest sistema de protecció a altres àmbits, com el transport públic. Tot apunta que a finals d’aquesta setmana o principis de la vinent, s’assolirà el pic de contagis.

[object Object]

Els contagis de grip continuen pujant a la Regió Sanitària de Girona, amb un nivell de transmissió alt, a punt de superar el llindar de «molt alt». La setmana passada es van detectar prop de 2.000 casos nous, dada que gairebé duplica la xifra assolida fa dues setmanes. De fet, en l’últim mes l’increment setmanal ha despuntat de forma considerable. Els responsables de Salut esperen que la grip arribi al pic en els propers dies -a finals d’aquesta setmana o la que ve, segons va dir aquest dilluns el conseller Manel Balcells- i des del SIVIC indiquen que en el període prepandèmic se solia situar en la segona o tercera setmana de l’any.

Amb una taxa de 220 casos diagnosticats a la primària per 100.000 habitants -dada superior a la mitjana catalana que és de 189- la grip es troba molt per sobre que les tres temporades anteriors, condicionades per la irrupció de la covid-19 i les mesures per prevenir-la.

Per franges d’edat, els casos de grip han augmentat en tots els grups, menys en els infants, a diferència de la situació de fa un mes. Així, l’increment més alt es produeix en la població de 15 a 44 anys, amb 799 nous casos, un centenar més que la setmana anterior, tot i que també destaca la població de més de 80 anys, ja que s’ha passat de 70 a 112 casos.

Subscriu-te per seguir llegint