El xarampió està desbocat a Europa: per què no paren d'augmentar els contagis i com evitar-ho?

El xarampió és una malaltia contagiosa que té una incidència major en els nens entre 1 i 4 anys

"La vacunació és l'única manera de protegir els nens"

"La vacunació és l'única manera de protegir els nens" / EUROPA PRESS

Roberto Becares

Sembla cosa del passat, però no ho és. El xarampió, una malaltia molt contagiosa i greu causada per un virus que es transmet per aire, torna a estar massa present.

Segons alerta l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'ha produït un repunt de més de 3.000% de casos a Europa i Àsia Central durant aquest any.

Només entre els mesos de gener i octubre de 2023, 40 dels 53 estats entre Europa i Àsia Central han notificat més de 30.000 casos, cosa que significa multiplicar els contagis per més de 30 respecte a l'últim any.

El doctor Hans Henri P. Kluge, director regional de l'OMS per a Europa, explica que "No sols s'ha produït un augment de 30 vegades en els casos de xarampió, sinó també gairebé 21.000 hospitalitzacions i cinc morts relacionades amb la malaltia, i això és preocupant".

Un ressorgiment de la malaltia "alarmant" per a l'OMS i que podria deure's "al retrocés de la vacunació entre 2020 i 2022 a causa de la pandèmia de la COVID-19". D'aquí, que des de l'organisme internacional s'insti a "abordar les desigualtats en matèria d'immunització en tots els països".

"La vacunació és l'única manera de protegir els nens"

Parlem d'una malaltia potencialment mortal que pot afectar qualsevol persona, però que és més comuna entre els més petits. Abans de propagar-se per tot el cos, el virus infecta les vies respiratòries.

El període d'incubació del xarampió des que el nen s'infecta fins que apareixen els símptomes oscil·la entre els 7 i els 14 dies.

Una vegada passat aquest període el nen començarà a tenir símptomes com: malestar general, decaïment, mocs, conjuntivitis, fotofòbia (sensibilitat a la llum) o febre molt alta.

Com subratlla la doctora Isabel Cabrera, pediatra del Hospital Universitario Niño Jesús de Madrid: "Tres dies després de començar amb la febre apareixeran les taques vermelloses en la pell (exantema morbil·liforme) característiques del xarampió, que comencen a sorgir normalment en la cara i es van estenent cap al cos".

Per a determinar que estem davant un cas de xarampió i no d'altres patologies greus com la meningitis, aquestes taques són diferents de les petèquies, les taques que provoca la meningitis, perquè en el cas del xarampió quan estrenys aquestes taques desapareixen.

No obstant això, el diagnòstic definitiu el realitzarà l'especialista mitjançant una anàlisi de sang i un frotis de la gola.

I, com recorden des de l'Organització Mundial de la Salut: "Vacunar-se és la millor manera d'evitar contreure el xarampió o contagiar-lo a altres persones. La vacuna és segura i ajuda el cos a combatre el virus".

És realment perillós el xarampió?

La vacunació contra el xarampió va evitar 56 milions de morts entre 2000 i 2021.

S'estima que només en 2021 es van produir 128 000 defuncions per xarampió a tot el món, majoritàriament nens menors de cinc anys no vacunats o que no havien rebut la pauta completa (són necessàries dues dosis).

La majoria de les morts per xarampió es deuen a complicacions relacionades amb aquesta malaltia infecciosa, sobretot, en menors de 5 anys i majors de 30 anys. Pot comportar ceguesa, encefalitis (una infecció que causa una inflamació cerebral i que pot provocar dany cerebral), diarrea greu i la consegüent deshidratació, infeccions d'oïda o pneumònia.

Té tractament el xarampió?

No, i per això és una malaltia que pot provocar la defunció del pacient.

No hi ha un tractament específic i només es poden alleujar els símptomes: beure abundant aigua per a evitar la deshidratació que pot produir la diarrea o els vòmits, antibiòtics per a la pneumònia o les infeccions en les oïdes o els ulls.

Vacuna contra el xarampió: quan es posa?

Els nens han de rebre dues dosis de la vacuna. La primera de les dosis s'administra als 9 mesos d'edat als països on el xarampió és comú i entre els 12 i els 15 mesos de vida en altres països. La segona dosi, generalment, entre els 15 i els 18 mesos.