Empastillats: 1 de cada 4 persones consumeix antidepressius gairebé diàriament

Un informe revela que el 40% dels enquestats afirma tenir trastorns psicològics, percentatge que puja al 54% en el cas de nois i noies de 18 a 29 anys

1 de cada 4 persones consumeix antidepressius gairebé diàriament.

1 de cada 4 persones consumeix antidepressius gairebé diàriament. / COO

Nieves Salinas

Rumiar. Donar voltes a les coses una vegada i una altra, sense trobar solució. Aquest hàbit es troba darrere del 40% dels problemes d'ansietat de la població espanyola i del 30% dels de depressió, amb dades d'un informe de Línia Directa que, a més, posa sobre la taula una cosa que ja s'adverteix: el consum de pastilles per abordar aquestes patologies. Amb dades de l'estudi, que s'ha donat a conèixer aquest dimarts, el 41% dels espanyols han pres antidepressius alguna vegada i, d'ells, 1 de cada 4, els consumeix gairebé diàriament, amb un percentatge més alt de dones.

L'enquesta ha estat realitzada per Línia Directa Asseguradora en col·laboració amb la consultora MDK a 1.700 ciutadans amb distribució aproporcional amb quotes per sexe, edat i comunitats autònomes. El treball de camp ha estat realitzat entre el 4 i el 8 de setembre del 2023. L'estudi s'ha realitzat amb la col·laboració de Ruth Castillo-Gualda, experta en intel·ligència emocional, i Juan Ramos-Cejudo, especialista en intervenció en l'ansietat i l'estrès, tots dos professors de la Facultat de Salut de la Universitat Camilo José Cela (UCJC).

La predisposició biològica i les experiències viscudes, expliquen, en certa mesura, l'aparició dels problemes de salut mental, però allò que "veritablement explica el manteniment o empitjorament de les malalties mentals són les estratègies que s'utilitzen per regular allò que se sent" , assenyalen els autors del treball. En aquest sentit, la "rumiació" és la principal "estratègia silenciosa" que allunya la població espanyola del benestar, remarquen.

Rumiar les emocions

Perquè, si es parla de benestar emocional, l'informe dóna noves dades sobre la nostra pitjor salut mental cada vegada. Per exemple, que el 40% de les persones afirmen haver patit trastorns psicològics; un problema més comú entre els joves, amb un preocupant 54% de nois i noies de 18 a 29 anys que admet haver travessat aquest tipus de problemes.

Les malalties en salut mental més prevalents al nostre país són: l'ansietat (68%) i la depressió (51%), seguides del trastorn de l'estat d'ànim (29%), els pensaments suïcides (12%), els trastorns de la conducta alimentària (12%) i les addiccions (10%).

Hi ha diferències de gènere: mentre les malalties predominants en els homes són les addiccions, els trastorns del comportament i el trastorn bipolar; a les dones són l'ansietat, els pensaments suïcides i els trastorns de la conducta alimentària.

En les diferències per comunitats autònomes, sobre un 40% de mitjana nacional, l'estudi situa Illes Balears (51%), Catalunya (47%) i Cantàbria (45%) com les regions amb el percentatge més alt d'habitants que diuen haver travessat problemes de salut mental. Per contra, la Rioja (30%), el País Basc i Astúries (33%), són les regions amb menors taxes.

Empastillats

Quan la "rumiació" no es tracta de manera adequada o no se saben gestionar les emocions de forma eficaç, poden aparèixer problemes més greus de salut mental, expliquen els experts. I, en aquest sentit, les xifres confirmen que hi ha una conseqüència directa amb el consum d'ansiolítics o antidepressius. Més de 14 milions d'espanyols (41%) han pres antidepressius alguna vegada i, d'ells, 1 de cada 4, els consumeix gairebé diàriament, amb un percentatge més alt de dones.

La venda d'ansiolítics i antidepressius a les farmàcies d'Espanya ha pujat un 40% durant l'última dècada i Espanya està al capdavant d'Europa en el consum de psicofàrmacs, subratlla aquest estudi. Una altra de les conclusions de l'estudi és que el 60% dels espanyols han pres alguna vegada medicaments per dormir i, de nou, 1 de cada 4 els consumeix pràcticament diàriament donant-se un consum més gran entre les dones.

Ajuda professional

Amb les dades sobre la taula, els autors del treball conclouen que "no és estrany" que el 46% dels espanyols hagi demanat alguna vegada ajuda a un professional per problemes de salut mental, i, d'ells, 1 de cada 3 acudeixi un cop al mes o més a consulta. Els joves de 18 a 29 anys són els que visiten més els professionals. Tot i això, més de la meitat de les persones amb trastorn mental que necessita tractament no el rep, adverteixen. Un fet en què "segurament influeixi que el 70% de la població espanyola pensi que la salut mental segueix sent un tabú".

La soledat (31%), el ritme de vida a les grans ciutats (30%) i l'addicció a les tecnologies (22%) són les causes principals a què apunten els enquestats quan es pregunta per l'increment d'aquest tipus de trastorns.